Güncel

'Gerginlik had safhada' 

ZMO önceki dönem Şube Başkanı Vural Şahin, vadeli satışların ağırlıklı olduğu tarım sektöründe yaşanılan sıkıntıları anlatarak, “Parası olanın da parasını bankada vadeli hesapta beklettiği bu süreçte sektör paydaşları arasında da gerginlik had safhada” dedi 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya önceki dönem Şube Başkanı Vural Şahin, piyasada yaşanan nakit sıkıntısı nedeni ile tarım sektörü paydaşlarının vadeli aldığı ürünü bozdurmaya başladığını söyleyerek, “Artık tarım sektöründe alışverişler ya kredi kartı ya da nakit olsun” diye konuştu. Yaşanılan sıkıntıyı anlatan Şahin, “Aylık faizlerin yüzde 5-6 olduğu bu süreçte 10 ay vadeli aldıkları ürünleri, aldığı paraya satan birçok esnaf arkadaşlarımız var. Piyasada nakit akışının olmadığı bu günlerde bu şekilde yaparak paraya ulaşıp nakit akışlarını sağlıyorlar. Zaten en az 10 ay vadeli aldıkları için ödeme günü geldiğinde de enflasyon artışlarına paralel yine kâr etmiş olacaklar. En kötüsü ise ürünün pazar değerinin, gerçek satış fiyatının oluşmaması olmaktadır. Ve o ürünü satan diğer esnaflar da zora girerek kendi üreticileri ile polemiklere girmekteler. Hatta o ürünü satan firmalarla durduk yere kötü olmaktalar” şeklinde konuştu.  

 

‘Ürün fiyatlarına yansıyacak’ 

Sektör paydaşlarının sosyal medya sayfalarında düşük fiyatlı ürünler paylaştığını hatırlatan Şahin, “Geçen sezon içerisinde alınan ürünlerin ödemelerinin olduğu bu günlerde maalesef sektör paydaşları sosyal medya sayfalarında kampanya adı altında düşük fiyatlı ürünler paylaşmaktalar. Bir de bunların altına belirli cirolara yurt dışı seyahatleri taahhüt etmekteler. Serbest piyasada bu gidişata dur demek biraz zor. Parası olanın da parasını bankada vadeli hesapta beklettiği bu süreçte sektör paydaşları arasında da gerginlik had safhada. Piyasayı bozan, ürünü vadeli alıp, ters valör yaparak ucuza satıp tabiri caizse ürününü bozduran her kimse sektör paydaşlarının hepsi tepki gösterip o esnafı uyarması lazım. Aksi takdirde o yaparsa ben de yaparım diyerek kızgınlıkla aynı tutumu sergileyen birçok esnaf türeyecek. Buradan çıkarımım şu dur ki, herkes ürününün peşinde olsun, fiyat istikrarının sağlanabilmesi adına elinden geleni yapsın. En önemlisi ise artık tarım sektöründe alışverişler ya kredi kartı ya da nakit olsun. Tabii ki ikisi arasında da yüzde 3-5 fark olsun ki bu tarz olaylar olmasın. Nasıl olsa ürün ucuz olunca para bulunabiliyorsa, alışverişler de nakitte dönerse geriye dönük ürün fiyatlarında da aylık yüzde 4-5 oranında düşmeler olacak ve ürün fiyatlarına yansıyacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.