Gölgedeki kahramanlar

Abone Ol

Bazı insanlar vardır (ki, günümüzde sayıları bir hayli fazla) hiçbir meziyetleri olmamalarına ve aslında hiçbir şey yapmamalarına rağmen çok şey yapmışlar gibi lanse ederler kendilerini…

Ne yaşadıkları kente, ne ülkeye, ne topluma zerre kadar katkıları olmadığı halde bunu çok iyi kamufle ederler.  Kendilerini öyle iyi pazarlar ki, ‘bulunmaz Bursa kumaşı’ misali önemli yerleri anında kapar, gerçek yüzleri, kapasiteleri anlaşılana kadar da gemilerini yürütürler…

Kimileri de (maalesef bunlar azınlıkta) tam tersidir. Yani meziyetleri de, bu kente, ülkeye ve çevrelerine katkıları da çoktur. Lakin onlar hep geri plandadır. Öne çıkmayı, gündemde olmayı pek sevmezler. Kendilerini pazarlamayı da bilmezler.

Kurulu makine gibi sadece ve durmadan üretirler.

Toplumun gizli kahramanlarıdır onlar…

İşte bu ikinci kategoriye dahil edilebilecek iki kişiden Antalya Ticaret Odası Başkanı (ATB) Başkanı Ali Çandır ile iş ortağı ve aynı zamanda hısımı olan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı (OAİB) Osman Bağdatlıoğlu’ndan bahsedeceğim sizlere…

Şuan yürüttükleri görevleri gereği zaman zaman medyada yeralsalar da, yakından tanıyanlar her ikisinin de öne çıkmayı çok sevmediklerini bilir. Genellikle zorunla haller ve talep olması dışında basından uzak duran bu ikiliyi, kent meselelerinde ise hep ön saflarda görürüz.

Örneği çoktur ancak önemi ve gündemde olması hasebiyle ilk aklımıza gelen EXPO 2016 Antalya etkinliğidir.

Bu ikilinin Türkiye’nin bu ilk botanik EXPO’sunun Antalya’ya kazandırılmasına olan katkılarını (kimileri siyaseten kendi üzerine almaya kalkışsa da) meseleyi yakından takip eden herkes bilir. En başından itibaren bu işin öncüleri arasında yeralan Çandır ve Bağdatlıoğlu, başkanlık yaptıkları sivil toplum kuruluşlarında da gerçekleştirdikleri birbirinden güzel projelerle kent ve ülke ekonomisine katkılarını sürdürüyor. ATB Başkanı Çandır’ın YÖREX adıyla başlattığı ve bu yıl 7’incisi yapılacak olan Yöresel Ürünler Fuarı, ilki 2005 yılında Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği ve yine ATB öncülüğünde gerçekleştirilen Antalya Çiçek Festivali ilk aklımıza gelenler…

Her ikisi de az konuşup çok iş yapıyor. Laf değil proje üretiyor. Koltuklarında birden çok karpuz taşıyor olmalarına rağmen toplumun önüne etiketleriyle değil projeleriyle çıkmayı tercih ediyorlar. Çandır ATB Başkanlığı’nın yanı sıra Antalya Tarım Konseyi, Zeytinpark ile Batı Akdeniz Geliştirme Vakfı’nın (BAGEV) da başkanı. Osman Bağdatlıoğlu da, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanlığı’nın yanında,

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH)yönetim kurulu üyesi ve bu birlik adına EXPO 2016 Antalya’nın da denetçisi. Yani uluslar arası arenada tanınırlığı ve etkinliği yüksek bir isim olmasına rağmen Antalya’da öyle zırt pırt medyada göremezsiniz. Çünkü Antalya’da olduğu kısa zaman dilimlerinde ya kent için bir proje üretmekle ya da Çandır’la ortağı oldukları Flash Tarım’da ekonomiye daha fazla katma değer kazandırmakla meşguldür. Sivil toplum kurulmuşlarındaki başarıları kendi işlerine de yansımış durumda. Öyle ki, Flash Tarım, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği tarafından Bitki-Ağaçlar, Kesme Çiçek, Fideler olmak üzere 3 ayrı kategoride düzenlenen yarışmada dünyanın en iyi ikinci üretici firması seçildi.

Evet yanlış okumadınız, Türkiye’nin veya lokal bir bölgenin değil, dünyanın en iyi ikinci firması, Çandır ve Bağdatlıoğlu’nun sahibi olduğu Flash Tarım oldu. Müthiş ikili ödüllerini geçtiğimiz günlerde Almanya'nın Essen Kenti'nde düzenlenen törende aldı. Çandır ve Bağdatlıoğlu her zamanki mütevazilikleriyle bu uluslar arası başarıyı bile gündeme getirmedi.  

 

İnsan düşünmeden edemiyor. Bu başarılar, bu sıfatlar yukarıda tanımlamaya çalıştığım, kendini çok iyi pazarlayan niteliksiz kişilerde olsaydı acaba ne yaparlardı?

Bu yazının amacı da aslında bu.

Görünen, göz önünde olanları değil, arka planda kalan gölgedeki kahramanları düşünmenizi, görmenizi sağlamak.

Umarım bir nebze de olsun başarmışımdır.

Sevgiyle kalın…