Hekim Birliği Sendikası Antalya Şubesi mesleğini hak ettiği koşullarda sürdürebilmeleri için Manavgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan Diş Hekimi Osman Yörük, yıllardır sorunlarının görmezden gelinliğini, artık bu sorunların tahammül edilemeyen noktada olduğunu ifade ederek, "Diş hekimleri olarak emeğimizin karşılığını almak, insanca çalışmak ve hastalarımıza nitelikli sağlık hizmetleri sunabilmek için iş bırakıyor. Diş hekimi olarak haklarımızı istiyoruz. Bu ülkenin diş hekimleri olarak ilk kez bu kadar geniş katılımla diğer meslek gruplarından ayrı olarak iş bırakma eylemi düzenliyoruz. Kamu diş hekimleri olarak mesleğimizi aşkla yapmak için 14 Şubat'ta iş bırakıyoruz. Kamu Diş Hekimlerinin çağrısıyla alınan bu eylem kararını ilk açıklayan ve uygulamaya alan hekimler olarak bu mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz" diye konuştu.
'Ağır iş yükü altında eziliyoruz'
İş bırakma eyleminin gerekçesini sıralayan Yörük şunları kaydetti: “Peki neden iş bırakıyoruz? Çünkü her geçen gün artan sorunlarla baş etmeye çalışırken mesleğimizi sürdüremez hale geldik. Halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunmak için çabalıyoruz. Ancak mevcut çalışma koşulları bizi tükenme noktasına getirdi. Sorunlarımız şunlardır: Öncelikle aşırı hasta yükü altında eziliyoruz. MHRS sisteminde aşırı hasta bakmaya zorlanıyoruz. 10-15 dakikalık randevu süreleriyle dolgu, kanal tedavisi gibi işlemleri hakkıyla yapmamız mümkün değil. MHRS sisteminin sürdürülebilir hale getirilmesini istiyoruz. Bizim önerimiz 12+4 şeklinde bir Mersis sisteminin hayata geçirilmesi. Haftanın bir günü tıp hekimlerinin ameliyat günü olduğu gibi diş hekimlerinin uzun süren tedavileri planlayabilmesi için kapalı kapalı cepler uygulamasına geçilmesidir. Vardiya ve nöbet dayatması büyük sorunumuz. Gece vardiyaları ve hafta sonu MHRS uygulamaları yönetmeliklere aykırı şekilde uygulanıyor. Diş hekimliğinde 'acil' kavramı olmamasına rağmen gece nöbetinde zorlanıyoruz. Gece 12'den sonra çalışmalarımızı kabul etmiyoruz."
'Şiddete karşı caydırıcı yasalar istiyoruz'
"Her diş hekimine bir tane yardımcı personel tahsis edilmesi gerekirken bu gereklilik yerine getirilmiyor. Yardımcı personel eksikliği nedeniyle hizmet kalitesi düşüyor, sağlık hizmeti aksıyor. Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı yasalar istiyoruz. Diş hekimleri, son zamanlarda şiddete maruz kalan gruplardan biri haline geldi. Şiddeti önleyecek etkili ve yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Girişimsel işlem puanlarımız düşük tutuluyor. Teşvik dağıtım oranındaki adaletsizlik nedeniyle taban performans puanı keyfi olarak düşürüldü. Taban ödemelerinde diş hekimliği katsayının yukarı öndeki revizyonunu talep ediyoruz ve teşvik oranındaki adaletsizliği son bulmasını istiyoruz. Kurum hekimlerinin hakları duymazdan ve görmezden gelinemez."
'Aşamalı olarak iş bırakacağız'
"Kurum hekimleri düşük maaşlarla ve son derece zorlu koşullarda görev yapıyor. Cezaevi infaz kurumlarında, medicososyallerde ve darülacezelerde yaşayan hekimler taban ödeme alamıyor. Bu kurumlarda teşvik ise zaten bulunmuyor. Bir hekimin gelirine çalıştığı veya bağlı olduğu kurum değil, aldığı eğitimi ve emeği belirlemelidir. Bu nedenle gelirimizin yüzde 80'ini oluşturacak tek kalem maaş talebimiz en temel hakkımızdır. Eğer taleplerimizi karşılanmazsa 14 Şubat'ta başladığımız bu iş bırakma eylemlerimizi aşamalı olarak sürdüreceğiz. Taleplerimizi karşılanmazsa Mayıs ayından itibaren iş bırakma eylemlerimizi her ay iki gün olarak sürdürmeyi planlıyoruz. Mesleğimizi olumlu bir şekilde sürdürebilmek ve halkımıza nitelikli sağlık hizmetleri sunabilmek için mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Hakkımız olanı alana kadar geri adım atmayacağız."
ARZU YAVUZ