Geçen hafta şehir dışında olmam sebebi ile siz değerli okurlarıma bilgilendirme yapamamıştım. Bu hafta kaldığımız yerden yani Hukuk Mahkemesi kararlarına karşı İstinaf Kanun Yoluna başvuru şartlarından anlatmaya devam edeceğiz.
16) İstinaf mahkemesine başvuru yapılması yerel mahkeme kararının icrasını durdurmaz.
17) Nafaka kararlarında icranın geri bırakılmasına karar verilemez.
18) Kişiler Hukuku, Aile Hukuku ve Taşınmaz Mal aynına ilişkin davalar KESİNLEŞMEDİKÇE ilamın icrası söz konusu olmaz.
19) İstinaf yoluna başvuru kötü niyetle yapılırsa mahkeme BİNBEŞYÜZ Liradan BEŞBİN liraya kadar disiplin para cezasına hükmedebilir. Ayrıca nispi oranda karşı vekalet ücreti ödemeye mahkum eder.
20) İstinaf Bölge Adliye Mahkemesi ön incelemeyi evrak üzerinde yapar. Bu ön incelemede, başvurunun süresinde olup olmadığını, kararın kesin olup olmadığını, başvuru şartlarının yerine getirilip getirilmediğini, başvuru sebeplerinin ve gerekçelerinin yazılıp yazılmadığını, başka bir dairenin görevli olup olmadığını inceler ve karara bağlar. Sonucunda eğer tüm şartlar olumlu ise dosyanın esasına girip incelemeye geçer.
21) Bölge adliye mahkemesi, esası incelemeden kararın kaldırılmasına ve davanın yeniden görülmesi için dosyanın kararı veren mahkemeye veya kendi yargı çevresinde uygun göreceği başka bir yer mahkemesine ya da görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesine duruşma yapmadan kesin olarak karar verebilir
Bunlar sırası ile şöyledir:
a) Davaya bakması yasak olan Hâkim’in karar vermiş olması.
b) İleri sürülen haklı ret talebine rağmen reddedilen Hâkim’in davaya bakmış olması.
c) Mahkemenin görevli ve yetkili olmasına rağmen görevsizlik veya yetkisizlik kararıvermiş olması veya mahkemenin görevli ya da yetkili olmamasına rağmen davaya bakmış bulunması veyahut mahkemenin bölge adliye mahkemesinin yargı çevresi dışında kalması.
d) Diğer dava şartlarına aykırılık bulunması.
e) Mahkemece usule aykırı olarak davanın veya karşı davanın açılmamış sayılmasına, davaların birleştirilmesine veya ayrılmasına, merci tayinine karar verilmiş olması.
f) Mahkemece, tarafların davanın esasıyla ilgili olarak gösterdikleri delillerin hiçbiri toplanmadan veya gösterilen deliller hiç değerlendirilmeden karar verilmiş olması mahkemenin kesin olarak karar vermesine neden olur.
Önümüzdeki hafta yine Hukuk Mahkemesi kararlarına karşı İSTİNAF KANUN YOLU ile ilgili bilgilendirmeye devam edeceğim.
ADALETİN ŞAŞMADIĞI BİR DÜNYADA SAĞLIKLA KALMANIZ DİLEĞİYLE…