'Ice cream'i biliyorlar
Yapılan araştırmalara göre, alışveriş harcamalarına ayrılan para, toplam turizm harcamalarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Turistler alışveriş yaparken diğer eğlence unsurlarına harcadıklarından daha çok para harcayabiliyor.
Alışveriş ekonomik anlamda bölgeye ve ülkeye önemli katkılar sağlamakla birlikte, turistlerin yerel halk ile etkileşime geçmesine ve onların kültürünü görmesine de olanak sağlamaktadır. Kısaca tatil noktasında geçirilen zamanın kısıtlı olmasından dolayı, yerel kültürü deneyimlemek için en iyi ve kolay yöntemin alışveriş yapmak olduğu söylenebilir.
Halk arasında hanutçuluk olarak bilinen kavram, çoğunlukla turistlere rahatsızlık veren davranışlar içermesi nedeniyle literatürde “turist tacizi” olarak adlandırılmaktadır. Bir ticari işletmenin ürün veya hizmetini, turisti sözlü veya fiili davranışları ile rahatsız ederek satması, turiste karşı ısrarcı ve agresif davranışlar sergilemesi sonucu ortaya çıkan ve “turist tacizi” türlerinden biri olarak adlandırılan hanutçuluk kuşkusuz turistlere ve turizme zarar vermektedir. Bu nedenle yerel idari makamlar ve sivil tolum örgütleri özellikle son yıllarda, hanutçuluğa karşı mücadele vermektedir. Ülkemizde turistlere, yerel esnaf ve hanutçular tarafından ısrarcı ve rahatsız edici davranışlarda bulunulması gazete ve internet haberlerine çok sık bir şekilde konu olmaktadır. Bu nedenle, hanutçulukla mücadele konusunda
gerek kamu gerekse de sivil toplum örgütleri çalışmalar yürütüyor. Ürünü pazarlarken bağırma alışkanlığını bir türlü terk edemedik. Yüksek sesle bağırınca daha çok yabancı tatilci mağazaya girip alışveriş mi yapacak… Kafede oturacak çay, kahve mi yudumlayacak… Elinde demir tezgaha sürekli vur, durmadan bağır, dondurma satmaya çalış. Bu tür davranışlarınızla kendi insanlarınız ürker kaçarken, yabancı ne düşünüyor olabilir? ‘Şu rehber bizi buradan uzaklaştırsa da kurtulsak.’ Her yıl milyonlarca yabancı tatilciyi misafir eden Antalya’da dondurma pazarlama şeklimiz bu olmamalı. ‘ice cream’i biliyorlar.