Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için takvimini açıkladığını hatırlatarak, “Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘kemer sıkma’ programı nedeniyle kamuda emekli olan sayısı kadar atama yapılacağı yönündeki açıklamaları dikkate alınarak belirlenen 20 bin sayısı 2023 yılında emekli olan öğretmen sayısını ifade etmektedir. 2022’de 34 bin 575, 2023’te 45 bin 894 sözleşmeli öğretmen atamasının yapıldığı dikkate alındığında, son üç yılın en düşük öğretmen atamasının 2024 yılında yapılacağı anlaşılmaktadır. Bakan Yusuf Tekin ayrıca atamalarda yüzde 50 KPSS, yüzde 50 mülakat notunun belirleyici olacağını açıklayarak, kamuoyunda doğrudan torpili çağrıştıran ve ciddi adaletsizliklere neden olan mülakat uygulamasından vazgeçmeyeceklerini belirtmiştir” diye konuştu.
‘Adaletsiz branş dağılımı’
‘2024 yılı sözleşmeli öğretmen atamaları sayılarındaki adaletsizlik atama yapılacak branş dağılımında da kendisini göstermektedir’ diyen Öztürk, “Öğretmen atamalarında ilk beş sırada sınıf öğretmenliği (3 bin 263); özel eğitim (2 bin 499); rehberlik (1597); din kültürü (1594) ve İngilizce (968) yer alırken, başta bilim ve sanat dersleri olmak üzere diğer branşlarda belirlenen atama sayıları ihtiyacın çok altında kalmıştır. Öğretmen açığı özellikle son yıllarda en önemli sorunlar arasında yer almakta, bu durum eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da bozulmasına neden olmaktadır. MEB’in resmi verilerine göre resmi öğretmen açığı 68 bindir. Okullarda halen 90 bine yakın ücretli öğretmen istihdam edilmekte, çok sayıda branşta acil öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
‘Öğretmen açığı kapatılmalı’
2022 yılında KPSS’ye 420 bin 737 öğretmen girmesine rağmen ataması yapılan sözleşmeli öğretmen sayısının sadece 19 bin 969 olduğunu hatırlatan Öztürk, “2023 yılında KPSS’ye giren öğretmen sayısı 480 bin 12’ye çıkmasına rağmen, sözleşmeli olarak 45 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılmıştır. 2024 yılında KPSS’ye girecek öğretmen sayısının 500 bini geçmesi beklenmektedir. Ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlarımız 2024 yılı içinde en az 100 bin atama talep etmesine rağmen bu talebe olumlu yanıt verilmediği gibi, söz konusu talebin dörtte biri kadar atama yapılacak olması kabul edilemez. Eğitim-Sen olarak talebimiz öğretmen açığının kapatılması için ilk aşamada en az 150 bin öğretmen atamasının yapılmasıdır. Öğretmen atamaları iktidarın ‘ekonomik istikrar programına’ göre belirlenecek ve keyfi olarak tasarruf yapılabilecek bir alan değildir. Bu nedenle öğretmen atamaları iktidarın ‘kemer sıkma’ programına feda edilmemeli, gerçek öğretmen ihtiyacına göre atama yapılarak, giderek büyüyen ataması yapılmayan öğretmenler sorununa kalıcı çözümler üretilmelidir” diye konuştu.