İş beğenmeyen ziraat mühendisleri


Üniversiteye yerleşme tercihleri yapılırken, istenilmeyen fakülteler arasında ziraat fakülteleri en başta gelenlerdendir. Şu anda ülkemizde 45 ziraat fakültesi mevcut. Bunlardan 4’ü pasif durumda, yani öğrenci alımı yapılmıyor.
Fakültelerimizden 30’u Bahçe Bitkileri, 29’u Bitki Koruma, 27’si Tarla Bitkileri, 22’si Tarım Ekonomisi, 9’u Zootekni, 9’u Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, 9’u Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği, 5’i Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümüne öğrenci alıyor. Bu bölümlerden de her yıl yüzlerce mezun veriyoruz.
Bulundukları illere göre değişmekle beraber bu bölümlerden bazılarında kontenjan sorunu da yaşanıyor. Yani gençlerimiz istemiyorlar. Haliyle giriş puanları düşüyor. Gençlerimiz rağbet gören veya gördüğünü düşündükleri bazı bölümlere yöneliyorlar.
Peki, ziraat fakültelerinin tercih edilmeme sebebi, mezuniyet sonrasında iş bulma zorluğu mu?
Ben bu düşünceye katılmıyorum. Tarım sektöründe çok fazla iş imkanı var. İş bulma kolaylığı açısından birçok mesleğe göre daha avantajlıyız.
Neredeyse tek iş imkanı kamu sektörü olan birçok alanda her yıl binlerce mezun veriliyor. Bunlara göre ziraat mühendisleri daha avantajlılar. İşte bir çırpıda akla gelen imkanlardan bazıları:
-Tarım Bakanlığı ve ilgili tarım teşkilatları
-Tarım Bakanlığı’na bağlı araştırma kuruluşları
-Tarım Kredi Kooperatifleri
-Belediyeler
-Tohumculuk sektörü
-Sera plastiği üretimi ve pazarlaması
-Sulama sistemi üretimi ve pazarlaması
-Fide ve fidancılık sektörü
-Zirai ilaç, tohum ve gübre bayileri
-Gübre üretim ve pazarlama
-Tarım ilacı pazarlama
-Meyve ve sebze yetiştiriciliği işletmeleri
-Tarla bitkileri yetiştiriciliği işletmeleri
-Hayvancılık işletmeleri
-Topraksız sebze ve meyve üretimi
-Tarım Bankacılığı
-TARSİM
-Süs bitkileri üretimi
Görüldüğü üzere iş imkanı oldukça fazla. Özellikle özel sektör çok fazla iş imkanı sunuyor. Ancak istedikleri zaman istedikleri ziraat mühendislerine ulaşamıyorlar. Verilen ilanlara istenilen sayıda başvurular gelmiyor.
Peki neden böyle? Bunun cevabı çok açık. Kalifiye bir ziraat mühendisi olmanın gerekliliklerini yapmıyorlar. Sahadan elde edilen gözlemlere göre kısa sürede çok iyi imkan sağlanmasını istiyorlar. Yani:
-Kamu kurumlarına ziraat mühendisi olarak atanmak
-Özel sektörden yüksek maaş
-Konforlu araba
-Telefon ve yeme içme masrafı
-Kırsala gitmek yerine büyükşehir merkezinde çalışmak
-Toprakla temassız güzel bir yaşam.
Son maddenin de bilerek altını çiziyorum. Toprakla uğraşmak istemeyen, tertemiz ortamda keyfine bakmak isteyen meslektaşımızın sayısı az değil. Tarım sektörünü seçmek yerine AVM’lerde çalışmayı tercih edenler olduğunu biliyoruz.
Geçtiğimiz günlerde Finike’de bir zirai ilaç bayisi bir ziraat mühendisine iş vermek istedi. Bulamadılar. Ben de mezunlarımıza duyurmak istedim. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı’ndan da duyurulmasını istediler. Sonuç, uygun bir aday bulunamadı.
Ziraat Mühendislerimiz kendilerini yetiştirmedikleri gibi iş de beğenmiyorlar.