SGK’nın işverenlere sunduğu teşvikler maalesef ki çok fazla bilinmiyor. Genel olarak 17 ayrı prim teşviki olmasına rağmen, sigortalı ilk işe girişte yararlanılabilecek teşviklerden, işveren, hakkı olduğu halde yararlanamıyor. En fazla bilinen teşvik ise işletmelerin 5 puanlık indirim teşviki.
7103 sayılı yasa ile işverenler artık dava açmaya gerek kalmadan 2011-2018 yılları arasında geçmişte yararlanamadığı/hatalı yararlandığı, teşviklerden geriye dönük olarak faydalanabilecek. Fakat yasa 2 ay içinde müracaat edilmesini öngörüyor. Bu 2 aylık müracaat süresini kaçıran işverenler ise sadece 6 ay geriye dönük teşviklerden yararlanabilecekler.
Teşvik konusu apayrı bir uzmanlık gerektiren bir durum. Çok fazla teşvik çeşidinin olması, teşvikten yararlanacak personellerin ilk işe girişlerde kanun türlerinin doğru belirlenmesi/seçilmesi büyük önem arz ediyor. Teşviklerden hatalı ya da yersiz yararlanılması da cezai müeyyideyi öngörüyor.
Tam da bu aşamada işletme ve çalışanları bu tarz tatsız durumlarla karşılaşmamak için geçmişten günümüze genellikle 5 puan indirimi tercih eder oldular. Halbuki 6111 sayılı yasa ile diğer teşvik türlerinden çok daha avantajlı bir şekilde yararlanabilirlerdi.
Cari ay teşvikleri can sıkacak. Dikkat!
İşverenler geçmişe dönük teşviklerden 7103 sayılı yasa ile faydalanacak. Asıl konu ise bundan sonraki cari aylarda oluşacak teşvikler. Bundan sonra cari aylarda kaçırılacak teşvik, patron, muhasebeci ve insan kaynaklarını karşı karşıya getirebilir. Mali müşavirler açısından mükellef ve defter kaybı olabileceği gibi, insan kaynakları açısından ise haklı nedenle iş akdinin fesih edilmesi ya da kaçırılan teşvik tutarlarının kendilerinden rücu edilmesi gibi birçok sorunlara yol açabilir.
İşletmelerde insan kaynakları servisleri yoğun olarak çalışmakta. Maalesef ki çalışan personellerin işe alımlarından, raporlarından, mesaisinden tutun da, bordrolarına özlük işlemlerine kadar her bir işçiyle, ayrı ayrı ilgilenmek zorundalar. Bu süreçte çalışan sayısı çok fazla olan işletmelerde, teşviklerden tam olarak yararlanılamaması gayet olağan bir durum olacaktır.
Günümüzde çağdaş yöneticilerin, teşvik konularını sadece insan kaynakları ya da muhasebe üzerine bırakmadan, bu konuda destek almaları gerektiğinin bilincinde olduklarını düşünüyorum.
Konusunda uzman yasa ve mevzuata hakim kişilerden alacağınız profesyonel manadaki destek, işletmenizin prim giderlerinde, büyük tasarruflar sağlayacaktır. Teşvik konusu uzmanlık gerektirir.