KADINA ŞİDDETİN TEŞHİSİ: "TOKSİK İLİŞKİ" 

Son günlerde canımızı acıtan haberlerin başında "kadına taciz ve şiddet" geliyor. Bilim insanları, psikologlar, hukukçular ve sosyologlar bu şiddetin sebebi olarak "toksik ilişkiyi" gösteriyorlar. Toksik ilişki, iki kişiden birinin diğerine zarar verecek düzeyde sağlıklı bir iletişim dinamiği kuramadığı durum olarak tanımlanıyor. 

Bu ilişkilerde, genellikle kadınlar, karşılarındaki kişi tarafından psikolojik manipülasyona, fiziksel ve ruhsal şiddete maruz kalıyor. İki kişiden biri sürekli ezilen, taviz veren ve karşısındakinin aşağılayıcı tavırlarını “onun huyu bu” diyerek mazur gören taraf haline geliyor. Bu, kötü sonun başlangıcı oluyor. 

Kadınların sürekli fedakârlık yapmaları ve karşılarındaki kişinin davranışlarını mazur görmeleri, kendi aleyhlerine olan bir durum yaratıyor. Kadınlar, bu agresif davranışları görmezden geldikçe, karşılarındaki kişinin kontrol sağlama ihtiyacı daha da artıyor ve bu kişi sözlü taciz, aşağılama ve tehditleri artırıyor. "Toksik davranışları" sergileyen kişiler, kadınların uzlaşmacı tavırlarından ve fedakârlıklarından faydalanıyorlar. 

Eğer kadınlar, karşılarındaki insanın kararlarına pasif bir şekilde boyun eğerse, bu durum kendiliğinden devam eder. Kadınlar bu duruma "dur" demedikçe, toksik ilişkilerde maruz kaldıkları psikolojik ve fiziksel baskı giderek artar. Bu tür ilişkilerde kadınlar, bireysel doyumlarını kaybederler ve kendi fikirlerinin değersiz olduğuna inanmaya başlarlar. 

Toksik davranışları uygulayanlar, hedef aldıkları kadınlara karşı kıskançlıklarını ve kontrol etme arzularını artırırlar; egolarını yükselterek maddi ve manevi hedeflerine ulaşmaya çalışırlar. Böylece, kişisel özgürlüğü ellerinden alınan kadınlar, sinirlilik, öfkelenme gibi yapay davranışlar sergileyerek daha da sindirilirler. 

Bu tür insanlar, hedef aldıkları kadınları sürekli eleştirerek, küçümseyerek ve değersizleştirerek özgüvenlerini yok etmeye çalışırlar. Böyle bir durumla karşılaşan kadınlar, kendilerine yapılan emrivakiler, sözlü ve fiziki zorbalıklar sonucunda suçlanarak toksik davranışlara maruz kalırlar. 

Bu durumda olan kadınların bu döngüden kurtulabilmeleri, direnç gösterip özgüvenlerini yeniden kazanmaları ile mümkün olabilir. Gönlünüz ve kalbiniz "toksik davranışlar" sergileyenlerden uzak olsun.