KHK İLE MESLEKTEN ÇIKARILAN BİREYLERİN YASAL BAŞVURU YOLLARI NELERDİR?

SORU: KHK nedeni ile İhraç edilenler nereye ve nasıl başvuru yapacak?
Hak ihlaline maruz kaldığını iddia eden bireyler için devletimiz Valilik Makamlarına İtiraz Komisyonu kurmuştur. Dava açmadan ya da açtıktan sonra bile bireyleri bu komisyona başvuru yapabilirler. Dilekçelerinde lehe somut delillerini eklemelerinde fayda vardır.
Bunun dışında 01.09.2016 tarihinde ilan edilen KHK nedeni ile hak ihlaline uğradığını iddia eden bireyler idare mahkemesinde iptal ve tam yargı davası açarak hak aramaya devam edebilirler.  
20.01.1982 tarih ve 17580 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun"İptal ve tam yargı davaları" başlıklı 12. maddesindeki"İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştay, idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine sonradan da tam yargı davası da açabilirler.
Bu şekilde açılacak olan davalar Adli Mahkemelere açılacak davalardan oldukça farklı formatta açılmaktadır.  Bu nedenle ileride herhangi bir şekilde usulden RED kararına maruz kalmamak adına hak ihlaline uğradıklarını iddia eden bireylerin başvuru yaparken profesyonel yardım almasında fayda vardır.
İdare Mahkemesine ve Danıştay’a başvuru için SON GÜN 31.10.2016’dır.
SORU: Açılacak olan İtiraz davaları için OHAL süresinin sona ermesi gerekiyor mu?
Açılacak olan itiraz davaları için OHAL süresinin sona ermesi gerekmemektedir. TEBLİĞ TARİHİ 01.09.2016 olarak KHK’de yer almıştır. Bu tarihten itibaren 30 gün içerisinde Anayasa Mahkemesine; 60 gün içerisinde de İdare Mahkemesine veya Danıştay’a dava açılabilecektir.
Yine 23.07.2016 tarihli ve 29779 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin"Yürürlüğün durdurulması" başlıklı 10. maddesindeki; "(1) Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamında alınan kararlar ve yapılan işlemler nedeniyle açılan davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemez." hükümlerince görevden alınma işlemine idari mahkemelerinde dava açılabilir, sadece bu davalarda yürütmeyi durdurma talep edilemez. Talep edilse bile bu yönde bir karar verilemez. 
SORU: KHK ile görevinden ihraç edilenler doğrudan Anayasa Mahkemesine başvuru yapabilecek mi?
26.09.2016 tarihli yazımızda bu hususta çok geniş bir açıklama da bulundum. Yeniden böyle bir soru yöneltildiği için kısaca cevap vermek istiyorum. KHK ile 01.09.2016 tarihi tebliğ tarihi olarak ilan edilmiştir. HMK 91 ve devamı maddelerde tebliğ süresinin nasıl hesaplanacağı açıklanmıştır. Buna göre KHK ile meslekten ihraç edilenler için tebliğ süresi 01.09.2016 tarihinden itibaren başlar. İlk gün hesaba katılmaz. Yasada belirtilen süre 30 gün ve 60 gün olduğundan dolayı 30 günlük süre için SON GÜN 01 EKİM 2016’dır. 01 EKİM 2016 tarihi tatil gününe rastladığı için SON GÜN 03 EKİM 2016 olacaktır. Ama biz hukukçular olarak hiçbir itirazın ve davanın son güne bırakılmamasını tavsiye ederiz.
SORU: İhraç edilenler İdare Mahkemesinde mi yoksa Danıştay’da mı dava açabilecek?
Bu sorunun da yanıtını daha önceki yazımızda vermiştik. OHAL Kapsamında yapılan işlemler aleyhine başvuru yolları net olarak bilinmemekle birlikte öncelikle iç hukuk yollarının tam olarak tüketilmesi gerektiği yasal düzenlemesinden hareketle öncelikle İdari İşlemi yapan idareye başvurmak doğru olacaktır. Ancak söz konusu idari işlem Bakanlar Kurulu tarafından KHK ile yapıldığı için bu işleme karşı doğrudan İdare Mahkemesinde dava açmanın daha doğru olduğu kanaatindeyim. Buradan çıkacak sonuç doğrultusunda Danıştay’a ve Anayasa Mahkemesine başvurular yapılabilir. İdare Mahkemesi ve Danıştay için açılacak davalarda da SON GÜN 31 EKİM 2016’dır.
SORU: İhraç edilenler Tam Yargı Davası mı yoksa İptal davası mı açmalıdır?
İdare Mahkemesinde ya da Danıştay’da açılacak olan davalar Tam Yargı Davası şeklinde açılmasında fayda vardır. İptal Davası şeklinde açılan davalar için sonradan Tam Yargı Davası açmak gerekecektir. Bu nedenle doğrudan Tam Yargı Davasının açılması daha uygun olacaktır. İdare Mahkemesinde ya da Danıştay’da açılacak davalar OHAL nedeni ile Yürütmeyi Durdurma talepli olmayacaktır. Bu şekilde talep edilmiş olsa bile bu husus mahkemeler tarafından yasal düzenleme nedeni ile dikkati nazara alınmayacaktır.
SORU: Tebliğ Tarihi OHAL süresinden sonra mı işlemeye başlar?
OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler Resmi Gazete de yayınlandığı tarih itibari ile yürürlüğü girdiği için ve bu tarih tebliğ tarihi olarak ilan edildiği için yasal başvuru süreleri bu tarihten itibaren işlemeye başlar. Bu nedenledir ki açılacak davalar ve yapılacak itirazlar açısından SON GÜN çok önemlidir.
ADALETİN ŞAŞMADIĞI BİR DÜNYADA SAĞLIKLA KALMANIZ DİLEĞİYLE…