Müzelerin, kültürlerin zenginleşmesi; toplumlar arasında kültürel alışverişin, iş birliğinin ve hoşgörünün geliştirilmesinde oynadığı önemli role dikkat çekmek amacıyla, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından ilan edilen 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü her yıl dünya çapında, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Müzeler Günü çerçevesinde dün Elmalı Müze Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Muhammed Hamdi Yazır Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı Elmalı Müzesi Müdürü Tahir Aksekili’nin ‘Müzelerin Gücü: Geçmişten Geleceğe Köprü Müzeler’ başlıklı konuşmasıyla açılan toplantıda; Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, ‘Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Elmalı Tahıl Ambarları ve Arı Serenleri’ hakkında bilgi verirken Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bekir Direkçi de ‘Dil Politikaları Bağlamında Kültür ve Dil’ başlıklı bir sunum yaptı.
Kültürel anlamda çoraklaşma
Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) tarafından hazırlanan, yaklaşık bir yıldır yürütülen ‘Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı’ Kırkambar Projesi, Elmalı Müze Müdürlüğü’nün düzenlediği Müzeler Günü toplantısında ‘somut ve somut olmayan kültürel miras’ çerçevesinde anlatıldı. Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, ‘Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Elmalı Tahıl Ambarları ve Arı Serenleri’ başlıklı konuşmasında somut ve somut olmayan unsurlarıyla ‘kırsal kültürel miras’ın hak ettiğinden daha az ilgi gördüğüne dikkat çekerek, bunun kültürel anlamda çoraklaşma ve insanoğlunun geçmişle olan bağlarının zayıflaması gibi yaşamsal sorunları beraberinde getirdiğini düşünerek Kırkambar Projesi’ne başladıklarını kaydetti.
Tahıl ambarı ve arı serenleri
Baybo, tahıl ambarı ve arı serenlerinin somut belgelemesinin yapıldığı Kırkambar Projesinde somut olmayan kültürel miras çerçevesinde de ambar ustaları, tahtacılar, bal üreticileri, ambar sahipleri ve kullanıcılarının yanı sıra tahıl ambarı ve arı serenlerinin tarihsel süreçte aktarılan üretim ve ustalık bilgilerini de kayıt altına aldıklarını söyledi. Proje kapsamında yapılan araştırmalarla elde edine bilgilerin somut belgeleme kayıtlarının www.kırkambar.org.tr'deki kırsal miras haritasından izlenebildiğine dikkat çeken Baybo, ‘somut olmayan kültürel miras’ değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirdikleri sözlü tarih kayıtlarına da yine web sitesindeki videolardan ulaşılabileceğini belirtti.
Söğle peyniri için başvuru
Elmalı’daki tahıl ambarları ve arı serenlerinin izinden giderek yaptıkları kayıtlar sırasında yöreye özgü ‘söğle peyniri’nin yapılışına ilişkin kayıtlar da aldıklarını hatırlatan Baybo şöyle devam etti: “Bahar gelince 2 bin rakımlı yaylalara göç eden çobanların tamamen doğal beslenen sürülerinden elde edilen keçi sütü, peynir yapımı için biriktiriliyor. Sütlerin kaynatılıp mayalanması sonucu oluşan peynirler, rendeleme ve elle yapılan ufalama işleminden sonra tuzlanarak özel hazırlanan keçi derilerine basılıyor. Kuyularda dört ay kadar bekletildikten sonra sofralardaki yerini alıyor. Kırkambar Proje sürecinde Antalya İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Elmalı Belediyesi ve Antalya Kültürel Miras Derneği iş birliği ile ‘söğle peyniri’nin Elmalı'nın özgün bir ürünü ve üretimi olarak somut olmayan kültürel miras listesine alınması için TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne başvuruda bulunduk.”
Elmalı Müze Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Müzeler Günü çerçevesinde düzenlenen toplantıya Elmalı Kaymakamı Harun Kazez, Akdeniz Üniversitesi Elmalı MYO Müdürü Doç. Dr. Mükerrem Oral, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Kaçar, İlçe Jandarma Komutanı J. Üsteğmen İsmail Aktaş, İlçe Orman İşletme Müdürü Mustafa Zafer Sayın, Elmalı Müze Müdürü Tahir Aksekili, Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durmuş Altan ve Muhammed Hamdi Yazır Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri katıldı.
Haber Merkezi
Kültürel anlamda çoraklaşma
Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) tarafından hazırlanan, yaklaşık bir yıldır yürütülen ‘Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı’ Kırkambar Projesi, Elmalı Müze Müdürlüğü’nün düzenlediği Müzeler Günü toplantısında ‘somut ve somut olmayan kültürel miras’ çerçevesinde anlatıldı. Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, ‘Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Elmalı Tahıl Ambarları ve Arı Serenleri’ başlıklı konuşmasında somut ve somut olmayan unsurlarıyla ‘kırsal kültürel miras’ın hak ettiğinden daha az ilgi gördüğüne dikkat çekerek, bunun kültürel anlamda çoraklaşma ve insanoğlunun geçmişle olan bağlarının zayıflaması gibi yaşamsal sorunları beraberinde getirdiğini düşünerek Kırkambar Projesi’ne başladıklarını kaydetti.
Tahıl ambarı ve arı serenleri
Baybo, tahıl ambarı ve arı serenlerinin somut belgelemesinin yapıldığı Kırkambar Projesinde somut olmayan kültürel miras çerçevesinde de ambar ustaları, tahtacılar, bal üreticileri, ambar sahipleri ve kullanıcılarının yanı sıra tahıl ambarı ve arı serenlerinin tarihsel süreçte aktarılan üretim ve ustalık bilgilerini de kayıt altına aldıklarını söyledi. Proje kapsamında yapılan araştırmalarla elde edine bilgilerin somut belgeleme kayıtlarının www.kırkambar.org.tr'deki kırsal miras haritasından izlenebildiğine dikkat çeken Baybo, ‘somut olmayan kültürel miras’ değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirdikleri sözlü tarih kayıtlarına da yine web sitesindeki videolardan ulaşılabileceğini belirtti.
Söğle peyniri için başvuru
Elmalı’daki tahıl ambarları ve arı serenlerinin izinden giderek yaptıkları kayıtlar sırasında yöreye özgü ‘söğle peyniri’nin yapılışına ilişkin kayıtlar da aldıklarını hatırlatan Baybo şöyle devam etti: “Bahar gelince 2 bin rakımlı yaylalara göç eden çobanların tamamen doğal beslenen sürülerinden elde edilen keçi sütü, peynir yapımı için biriktiriliyor. Sütlerin kaynatılıp mayalanması sonucu oluşan peynirler, rendeleme ve elle yapılan ufalama işleminden sonra tuzlanarak özel hazırlanan keçi derilerine basılıyor. Kuyularda dört ay kadar bekletildikten sonra sofralardaki yerini alıyor. Kırkambar Proje sürecinde Antalya İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Elmalı Belediyesi ve Antalya Kültürel Miras Derneği iş birliği ile ‘söğle peyniri’nin Elmalı'nın özgün bir ürünü ve üretimi olarak somut olmayan kültürel miras listesine alınması için TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne başvuruda bulunduk.”
Elmalı Müze Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Müzeler Günü çerçevesinde düzenlenen toplantıya Elmalı Kaymakamı Harun Kazez, Akdeniz Üniversitesi Elmalı MYO Müdürü Doç. Dr. Mükerrem Oral, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Kaçar, İlçe Jandarma Komutanı J. Üsteğmen İsmail Aktaş, İlçe Orman İşletme Müdürü Mustafa Zafer Sayın, Elmalı Müze Müdürü Tahir Aksekili, Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durmuş Altan ve Muhammed Hamdi Yazır Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri katıldı.
Haber Merkezi