Kıyılarımızı koruyalım


Bu konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz aylarda Muğla’daki kaçak yapılaşmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuş, bu yapılarla mücadelede kararlılık vurgusu yaparak, “Kıyılarda sahillerde yapılara denetimler sık bir şekilde yapılmaktadır, ülke genelinde 20 bin üzerinde kaçak yapı var. Kıyılarımızı kimsenin bozmasına müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca denetimlerimiz tüm kıyı kesimlerinde devam edecek” ifadelerini kullanmıştı.

Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar çok geniş bir coğrafyada Antalya’da kıyılardaki kaçak yapı miktarı ne kadar mutlaka tespiti yapılmıştır, çalışmaları sürüyor da olabilir. Turizm kenti Antalya’da turistik konuklama tesislerinin hangilerinde kıyı kanununa aykırı yapılaşma olmuştur tek tek açıklanması gerekir bekliyoruz.
Devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan kıyı alanlarını ilgilendiren çok sayıda kanun ve yasal düzenleme bulunuyor. Ancak, kıyılarda farklı kurumların planlama ve denetim yapması ve çoğu zaman da bunların arasındaki koordinasyonun sağlanamaması nedeniyle denetim etkinliğinin azalması sonucu kıyı alanlarında mevzuata aykırı faaliyetler olmuştur.   Kıyılardaki bu usulsüz uygulamalar aynı zamanda kıyının doğal yapısını da bozan eylemlerdir. Bu nedenle planlama yetkisinin, tek düzenleme çatısı altında toplanarak, bu alanda uzman olan bir kuruma bırakılması gerekir.  

Kıyılarla ilgili kanun ve düzenlemeler yapılırken, özellikleri ve hangi kullanımlara uygun olduğunun tespit edilmesi, kanunların kalıcı olması açısından büyük önem taşıyor.
Kıyılardaki doğal yapıyı bozan uygulamaların sayısı, hangi bölgelerde yoğunlaştıkları ve nedenleri ilgili kuruluşlarca tespit edilerek, kıyı ihlallerinin önüne geçilmesi de gerekir. Kıyılarımızı hep birlikte koruyalım.