Evliya Çelebi'ye göre İsinda, Toroslar'ın başlangıcını teşkil eden Bey Dağları'nın Akdeniz'e bakan yüzünün arka kısmında oluşan düzlüklerin, tepeciklerin hakim olduğu, yamaçlarında ve eteklerinde çalılık, fundalık ve ormanlarla kaplı olup düz alanlarının ise tarım arazisi olarak kullanıldığı, Antalya'nın en kalabalık ilçelerinden, tatil yaylası Korkuteli...
Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nin (AGC), "Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz" başlığı altında geleneksel hale getirdiği araştırma, inceleme, bilgilendirme, tanıtma gezisinin bu ayki ayağı mantarın baş şehri ve merkezi bildiğimiz Korkuteli ilçesiydi.
İdris Taş başkanlığındaki Antalya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun gerçekleştirdiği bu etkinlikler oldukça verimli geçiyor.
AGC, ANTİAD ve Korkuteli Belediyesi iş birliği ile gerçekleştirilen gezide nazik, kibar ve genç belediye başkanımız Saniye Caran'ın mantarın faydalarını sayarkenki hayranlığına hayran kaldık. Meğerse biz mantarın insan sağlığına bu kadar faydalı olduğunu bilmeden tüketenlerdenmişiz. Bir ay sürekli tüketim halinde kolesterolü en düşük seviyeye getirdiğini öğrenmiş olduk. Düşük kalorisi sayesinde kilo vermeye yardımcı olduğunu, ülkemizde çok az tüketildiğini, Prof. Dr. Hüseyin Basım hocamızın bilgileri ile kemik sağlığına katkı sunduğunu, kalp sağlığına fayda sağlayan potasyum içerdiğini, kan basıncını düzelttiğini, D vitamini açısından kemik sağlığına katkısı olduğunu, osteoporoz riskini azalttığını ve vücutta bulunan iltihapları önlediğini öğrenmiş olduk.
Meğerse biz mantarı pişirerek yanlış tüketiyormuşuz. Mantarın çiğ tüketilmesi gerekiyormuş ve ilk kez çiğ tüketerek gerçek tadını Özdal Kompost - Dal Mantar Tesisleri'nde alma fırsatı buldum.
ANTİAD Başkanı Bilal Köleoğlu, "Türkiye'de kaliteyi koruduğu sürece mantar tüketiminin önü açık, kaliteye çok önem vermek gerekiyor. Mücadele ve takip çok önemli. Kültür mantarında üreticilerin belli bir bilgi birikimine sahip olması gerekiyor." dedi. Korkuteli'nde yıllık 25 bin ton üretim yapılan, 5 bin kişiye ise istihdam sağlayan mantar üretim tesislerini yerinde inceleyen gazeteciler, mantar ve kompost üretim süreçlerini inceleme ve yerinde görme fırsatına sahip oldu.
Karasal iklim özellikleri ve yüksek rakımı sayesinde lezzetli ve kaliteli kültür mantarı üretiminin yapılabildiği Korkuteli, bu özellikleriyle “Mantarın Başkenti” unvanını kazanmış durumda. Buradaki mantarlar, hiçbir zirai ilaç kullanımının yapılmadığı, tamamen doğal yollarla elde edilen ürün özelliği taşımakta.
Yaklaşık 20 gün süren olgunlaşma sürecinin ardından mantar, pastörize tünellerinde zararlı bakterilerden arındırılarak ve paketlenerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmekte. Sizin de bu faydalı sebzeyi muhakkak öğün listenize eklemeniz dileğiyle, afiyet olsun!