İstanbul'da dünyaya gelen ve küçük yaşlardan itibaren gazeteciliğe ilgi duyan Alpaslan Apak, bu tutkusunu mesleğe dönüştürmek için Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde eğitim aldı Mezuniyetinin ardından medya sektöründe çalışmaya başlayan Apak, yazı işleri, sayfa mizanpajı, editörlük ve redaktörlük gibi çeşitli görevlerde bulundu. 2004 yılında emekli olan Apak, İstanbul’un kalabalığı ve yoğun trafiğinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle 2009 yılında Antalya’ya yerleşti. Apak, emeklilik dönemini huzurlu bir şekilde Antalya’da geçiriyor.
‘ULAŞIM DEĞİL, YAŞAM BİÇİMİ’
Motosikletle tanışmasının tamamen bir ulaşım ihtiyacından kaynaklandığını, zamanla bu iki tekerlekli aracın bir yaşam biçimi haline geldiğini ve motosikletin kişisel özgürlük için en uygun araç olduğunu belirten Apak, “Motosikletin 7’den 70’e herkese hitap eden bir araç olması ve fiyat olarak diğer araçlardan daha kolay alınabilmesi toplumda iki tekere ilgiyi kısa zamanda çok arttırdı. Park yeri kolaylığı, trafik sıkışıklığından minimum etkilenme ve bakım masraflarının dört tekerlekli araçlara göre daha uygun olması, motosikleti cazip kılıyor. Ancak motosikletin bazı eksileri de var. Özellikle eğitim almadan motosiklete binenlerin neden olduğu kazalar ve olumsuzlukların motosiklete dair yanlış algılara yol açıyor” dedi.
‘HAYAT MOTORCUYA GÜZEL’
2009 yılında Antalya'ya yerleştikten sonra motosiklet tutkusunun giderek arttığını ve 2016 yılında motosiklet kullanıcılarına dair önyargıları kırmayı hedefleyerek kitap yazdığını belirten Apak, “Antalya’ya kesin yerleşimimden sonra önce A2teker dergisi sonra da Milliyet Gazetesi Antalya bölge eki için bir teklif geldi. Bu teklifin temelinde İstanbul’daki mesleki kariyerimin çok etkisi var. Bu yayınlarla ilgilenirken, arada ‘neden bir kitap yazmıyorsun?’ soruları, 2016 yılında ‘Hayat Motorcuya Güzel’ adındaki kitabımı çıkarmama ilham oldu. Bu kitabı motorcuların bir sorunu olarak bizlere olumlu gözle bakmayan kişilere bir cevap niteliğinde yazdım. İmza gününde ve sonrasında çok fazla ailelerden olumlu geri dönüşler aldım. Özellikle ebeveynlerin motosiklete olan önyargıları büyük ölçüde ortadan kalktı” diye konuştu.
‘MOTOSİKLETLERİNİ İYİ TANISINLAR’
Motosiklete yeni başlayanlar için tavsiyelerde bulunan Apak şöyle devam etti: “Öncelikle ehliyet ve gerekli ekipmanlar alınmalı. Motosiklet kullanma amacını netleştirmeden motosiklet alınmaması gerekiyor. Çevrelerinde motosiklet kullanan tecrübeli kişilerden devamlı bilgi sağlamaları iyi olacaktır. Alacakları motosikletin servis ve yedek parça gibi teknik desteklerinin kolay ulaşılabilir ve bütçelerine uygun bir sınırda olmasına dikkat etmeleri gerekmekte. En önemli olan motosikletlerini iyi tanımalarıdır, lastik hava ölçüsü, zincir gergi kontrolü, ampul değiştirmek gibi basit ama sürüş öncesi mutlaka yapılması gereken kontrolleri gözden kaçırmamaları lazım.”
BUSE NUR AKAY