Önümüzdeki yıl ve takip eden yıllarda narenciye, diğer adıyla turunçgil üretiminde rekolte düşüşleri olacağı dillendirilmeye başlandı. Önümüzdeki yıl üretim miktarının az olmasının sebebi yaşanan don ve sıcaklık etkisi.
Kış mevsiminden çıkarken meydana gelen don olayları, bazı üretim bölgelerindeki narenciye türlerini olumsuz etkiledi. Erkenci olan çeşitlerin çiçeklerini don vurdu. Sadece çiçeklerle de kalmadı, ağaçları da kötü şekilde etkiledi.
Özellikle Mersin ve Adana illerimizin bulunduğu Çukurova Bölgesi’nde turunçgil bahçelerindeki buzlanmış ağaçları basından da takip etmiştik. Antalya’nın bazı bölgelerinde de don olaylarını gördük.
Ağaçların başında meyve sayısı azalmış durumda. Haliyle bu da toplam verimi olumsuz etkileyecek diye düşünülüyor.
Kışın meydana gelen don olaylarının ardından, geçtiğimiz günlerde yaşanan sıcak havaların etkisi de ortaya çıkmaya başladı. Neredeyse bir hafta süresince 48-52 derece civarında seyreden sıcak hava meyveleri olumsuz etkiledi.
Güneşten gelen ışınlara doğrudan maruz kalan mandarin, limon ve portakal meyvelerinin bir yüzünde güneş yanıklıkları meydana gelmiş durumda. Haliyle bu meyveler dalından düşmeye başladı. İlerleyen zamanlarda etkilenme durumuna göre dökülmeye devam edecektir.
Güneş yanıklıkları sadece narenciye ürünlerinde değil, Trabzon hurması meyvelerinde de oluştu. Avokado ağaçları ve meyvelerini de olumsuz etkiledi.
Don ve sıcaklığın etkilerini önümüzdeki yıl göreceğiz. Takip eden yıllarda ise sökülen narenciye bahçeleri nedeniyle verim düşüklüklerini göreceğimizi öngörebiliriz.
İthalat ile sorunu çözmeye çalışırsak da kendi üreticilerimize zarar vermiş oluruz. Bahçeler sökülmeye devam edecektir.
Özellikle turizm bölgelerinde bahçeler yavaş yavaş yerini binalara terk ediyor. Plansız veya özensiz, geleceğimizi düşünmeden imar planlarını da buna ekleyebiliriz.
Turunçgil alanlarının azalmasının bir diğer nedeni ise alternatif ürünlerin tercih edilmesidir. Uzun yıllardır para kazandırmayan mandarin, limon ve portakal ağaçları sökülerek alternatif başka meyvelerin yetiştiriciliği yapılmaya çalışılıyor. Bir zamanlar nar bahçeleri kurulmuştu. Şimdi bundan vazgeçildi, avokado ya da başka meyveler tercih ediliyor.
Bir de seracılık faaliyetleri narenciye bahçelerini tehdit ediyor. Çiftçilerimiz haklı olarak para kanabilecekleri üretimlere yöneliyorlar.
Kısaca diyebiliriz ki yaz mevsiminde kayısıda, kirazda, şeftalide yaşanan pahalılık kışın narenciye ürünlerinde olacak gibi. Bunun için hazır olmalıyız.
Sonuç olarak kış mevsiminde c vitaminin maliyeti biraz pahalı olacak gibi.