Hürriyetçi Eğitim-Sen Antalya 1 Nolu Şube üyeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) yönelik eylemlerini sürdürüyor. Sendika üyeleri PTT Başmüdürlüğü önünde toplanarak basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı okuyan Şube Başkanı Hilmi Taner, PTT önünde yaptıkları açıklamanın nedenini, “Yüzyılın buluşu olan ve Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlere gönderdiği önlükleri basın açıklamamızdan sonra buradan kendilerine geri göndereceğiz. Gelinen noktada önlüklerin eğitimcileri koruyamadığı anlaşılmış olup ‘öğretmeni korumayan önlük, yetkilileri de korumasın’ diyerek geri göndereceğiz” diye açıkladı.
‘MEB kulak tıkıyor’
Sendikaların eylem yerlerinin genelde Milli Eğitim Müdürlüğü (MEB) önü olduğunu ancak MEB’in eğitim çalışanlarının taleplerine kulak tıkadığını belirten Taner,“Bu kaçıncı basın açıklamamız sayısını unuttuk. Türkçe söyledik anlamadılar. Onun için biz de İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Daha da kötüsü eğer böyle giderse bundan sonra basın açıklamalarımızı örneğin Tarım İl Müdürlüğü önünde, Çevre Şehircilik Müdürlüğü önünde, Büyükşehir Belediyesi önünde yapacağız gibi görünüyor. MEB, önce ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adında yeni bir müfredat hazırlamış. Fakat bu müfredatın her ne kadar 10 yılda hazırlandığı iddia edilse de hazırlanan müfredatta öğretmenlerin fikrinin alınmadığı açıktır. İkincisi, Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenlerin tüm itirazlarına rağmen 14 Şubat 2022 tarihli 31750 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anayasa Mahkemesi 13 Temmuz 2023 tarihinde ÖMK’nın bazı maddelerini iptal etmiştir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin maalesef öğretmenlerin görüşlerini almadan, yeni ÖMK düzenlemesini hazırlayarak TBMM’ye göndermeye çalışmaktadır. Hazırlanan ÖMK ile çalışma koşullarının, ekonomik ve sosyal hakların düzeltilmesi beklenirken cezaların bulunduğu ama ödülün bulunmadığı bir kanunla karşı karşıyayız. Milli Eğitim eski Bakanı Mahmut Özer’in bakanlığı döneminde uzman öğretmenlik unvanı için ‘10 yıl görev şartını 5 yıla düşüreceğiz’, başöğretmenlik unvanı için ise ‘uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartını kaldırıyoruz’ açıklaması ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, öğretmenler odası buluşmalarında, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik süre şartının azaltılacağını ifade etmesine rağmen, kanun taslağında kariyer basamakları eski haliyle devam etmektedir” dedi.
Taslağı eleştirdi
Aynı kanun taslağına göre, Milli Eğitim Akademisi kurulacağı, atama bekleyen öğretmenlerin KPSS sınav puanına göre akademide eğitim aldıktan sonra ve başarılı olmaları durumunda öğretmen olma şartının getirildiğini ifade eden Taner, “Birincisi, Milli Eğitim Bakanı eğitim fakültelerinin verdiği eğitime güvenmediğini açıkça beyan etmiş oluyor. İkincisi, kanun taslağına bakıldığında akademiye seçilecek akademisyen ve öğretmen seçiminin bir kriteri bulunmamaktadır. Yani akademi, adam kayırmanın ve torpilin yolunu açmaya adaydır” diye tepkisini dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in düzenli olarak Öğretmenler Odası Buluşmaları düzenlediğini, bu buluşmalarda, ÖMK ile ilgili öğretmenlerin taleplerinin konuşulmadığının altını çizen Taner, “Tüm sendikaların Milli Eğitim Bakanlığına çağrısına rağmen Yusuf Tekin bildiğini okumaktan vazgeçmemektedir. Hürriyetçi Eğitim Sen olarak dün yutkunmayıp haykırdığımız gibi bugün de eğitim çalışanlarının hakları için yılmadan, korkusuzca tüm illerimizden haykırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.