Yaz aylarında denizde boğulma tehlikelerinin artmasıyla beraber can kayıpları da yaşanıyor. Antalya’da sıcak havalardan bunalan vatandaşın ilk adresi sahiller ve plajlar oluyor. Serinlemek isteyenler kendini her ne kadar Antalya’nın serin sularına atsa da çoğu zaman suda boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. İlk Yardım Eğitmeni ve Acil Tıp Teknisyeni Halit Özdemir suda boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalındığında yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı. Eğitmen Halit Özdemir, suda boğulmanın, nefes almada güçlük, gürültülü hızlı ve derin soluma, ağızda balgam toplanması, köpüklenme, yüzde, dudaklarda ve tırnaklarda morluk, sıkıntı basması, cevaplarda isabetsizlik, kararsızlık, bayılma, soluktan kesilme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti.
‘Ağız içi kontrol edilir’
Özdemir boğulma anında hemen yapılması gereken ilk müdahaleleri şöyle açıkladı: “Öncelikle suda boğulmalarda hastanın bilinci yoksa ağız içi kontrol edilir. Baş çene pozisyonu verilerek 10 saniye solunumu kontrol edilir. Solunumu yoksa ilk yardım eğitimi alan kişi tarafından 2 kurtarıcı nefes, 30 kalp masajıyla temel yaşam desteğine başlanır. Solunum varsa hasta koma pozisyonuna alınır; yan yatırılır. Suda boğulmalarda mideye basınç yapılarak sular çıkartılmaya çalışılmaz. Hastanın bilinci yoksa 112 arattırılıp, solunum değerlendirilir. Solunum varsa yan yatırılır (koma pozisyonu). Solunum yoksa 2 nefes 30 kalp masajı yapılması gerekmektedir.”
Suni teneffüs ve kalp masajı
Eğitmen Halit Özdemir, boğulma anında gerçekleştirilen suni teneffüs ve kalp masajı için doğru tekniği şu şekilde açıkladı: “Baş çene pozisyonu 90 derece verilerek burnu kapalı şekilde ciğer dolusu 2 kez hava verilir. İman tahtasının (sternum kemiğin alt kısmına iki elle kalp masajı yapılır). Hastanın 1/3 oranında çökertilecek şekilde temel yaşam desteği yapılır. Boğulan kişinin bilinci kapalıysa ve nefes almıyorsa; suni solunum ve kalp masajına hemen başlanmalı. Önce kurtarıcı tarafından 2 nefesle başlanır. Boğulma vakasında 112 acil servisi ararken hastanın genel durumu, bilinci, solunumu, tramva varsa hızlı bir şekilde bildirilmelidir. Yetişkinlerde kalp masajı çift elle, çocuklarda tek elle yapılır. Bebeklerde ise iki parmakla yapılır.”
‘Hayata dönme şansı var’
Eğitmen Özdemir, suda boğulma tehlikesini önlemek için alınabilecek önlemler için, “Ne kadar iyi yüzme bilirsek bilelim boğulma vakalarında kurtarmaya giden kişiler de tehlike altındadır. Önce kendi güvenliğimizi almamız gerekir. 112’den yardım istemek gerekmektedir. Sırta ve mideye basılmaz. Suda boğulmalarda hastanın ölüm sebebi midedeki su değil; nefes alamamasıdır. Ayrıca suda boğulmalarda aradan 20-30 dakika geçse bile hastanın hayata dönme şansı vardır (su soğuk ve serin olduğu için)” ifadelerini kullandı.
ARZU YAVUZ