Antalya, Türkiye’nin en fazla ormana sahip kenti özelliğini taşımakta. Antalya, orman alanlarına bakıldığında; 1 milyon hektar sınırını da aşan Türkiye’deki tek il.
Dünyadaki oksijenin yüzde 40’ı ormanlarda üretiliyor. Ormanlar, havadaki oksijen, karbon ve rutubet dengesine katkıda bulunuyor.
Ormanlar, karasal biyolojik çeşitliliğin yüzde 80’ine de ev sahipliği yapıyor.
Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında düzenlenen ‘Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı’ yapıldı.
Toplantıda 2025 yılı yangın sezonuna yönelik hazırlıklar masaya yatırılırken, 45 madde görüşüldü.
Genelgeye göre, ormanların 4 kilometre çevresinde veya köy sınırlarında anız yakmak, sönmemiş sigara atmak, havai fişek ve dilek balonu gibi yanıcı materyaller kullanmak da yasaklandı.
Şahin: “Antalya, Türkiye’nin orman varlığı açısından 1.1 milyon hektar ile en fazla orman varlığına sahip şehridir. Tüm Türkiye’nin yüzde 5’ine tekabül ediyor bu rakam. Dolayısıyla özellikle iklim koşulları nedeniyle de sıcak yaz ayları geçirdiği için yangın yönünden de en kritik şehirlerimizden biridir” dedi.
Manavgat’ta 2021 yılında 60 bin hektar orman arazisi kül oldu. Sıcaklığın artması ve nem olayının düşmesi ile birlikte, alınan tedbirler doğrultusunda hareket etmek gerekiyor.
Ormanlara sadece genelgede listelenen izinli alanlardan girilebilecek.
Ayrıca piknik ve mesire alanlarında 21.00 ile 08.30 saatleri arasında mangal, semaver ve benzeri ateş yakılması da yasaklandı. Belirlenmemiş tüm ormanlık alanlarda ise bu faaliyetler tamamen yasak kapsamına alındı.
Ağaçlar, çalılıklar, otlaklar; diğer yandan da tavşanlar, ceylanlar, kaplumbağalar, sincaplar ve böcekler yanmasın. Nefesimiz solmasın.
Yani ciğerimiz nefes alsın.
Ormanlık alanlar, aynı zamanda bölgedeki biyoçeşitliliğin korunmasına ve iklim değişikliği ile mücadeleye de katkı sağlamaktadır.
Antalya’da kişi başına ortalama 4 bin 380 metrekare alan düşüyor ve bu Türkiye ortalamasının 1.61 katı.
İlimiz, orman parkı açısından da ülkemizin en zengin ili.
Türkiye’deki toplam 1854 orman parkının 157’si Antalya’da bulunuyor. Ayrıca Antalya’nın ormanlarında 25 de bal ormanı yer alıyor.
Bal ormanları, arıların doğal habitatını taklit ederek, onlara sürekli bir nektar ve polen kaynağı sunar. Bu sayede arılar, yıl boyunca çeşitli bitkilerden nektar toplayarak, farklı aromalarda bal üretebilirler. Ayrıca, bal ormanları, arıların genetik çeşitliliğini korumak ve arı hastalıkları ile mücadele etmek için de önemlidir.
Biraz önlem ciğerlerimizi sağlığa kavuşturacak.