Otizm ve Pandemi
Sizlere bu hafta travmatik durumlar karşısında otizmli çocuklarla zor zamanlardan geçerken yardımcı olabilecek bazı ipuçları vereceğim.
Kendinize iyi baktığınızdan emin olun. Söz konusu zor veya travmatik deneyimler olduğunda çocuklar kendilerini güvende hissetmek isterler. Ebeveynlerini güçlü gören çocuklar problemlerle daha iyi başa çıkarlar. Çocukların gözlemleyerek öğrendiklerini ve onlar için bir model olduğunuzu unutmayın. Bu nedenle öncelikle kendinizin psikolojik ve bedensel sağlığınızdan emin olmalısınız.
Günlük rutinler açısından "yeni bir normal" oluşturmaya çalışın. Çocuklar rutinleri sevme eğilimindedir ve günü yapılandırmak okul olmadan nispeten zor olabilir. Ancak okullar kapalıyken de günlük bir program size yardımcı olabilir, böylece çocuklar gün boyunca ve ne zaman olacaklarını öğrenirler.
Çocuklarla güncel olaylar hakkında konuşun ancak anlayabilecekleri yaşa uygun bir dil kullanmaya mutlaka özen gösterin. Mikropları açıklarken bunun bir çözümü olduğunu ve nasıl korunacağımızı belirtin. Otizm veya diğer sosyal iletişim zorlukları olan çocuklar için, hem neler olduğunu (örneğin, insanları hasta eden mikroplar vardır) hem de ne yapılacağını (örneğin, ellerimizi yıkayalım, öksürüğümüzü kapatalım) gibi örneklendirmeler etkili olacaktır.
Umarım yukarıdaki tavsiyeler bu zor dönemde otizmli çocukların ebeveynlerine ve bakıcılarına yardımcı olabilir. Sağlıklı günler dilerim.