Derinleşen ekonomik krizle birlikte özel okullarda yeni eğitim ve öğretim yılının kayıt ücretlerine fahiş fiyat artışlarının uygulanmaya başlandığını hatırlatan Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Yüzde 200’e varan zam oranları uygulayan özel okulların bu kararı ise velilerin mevcut ekonomik ortamda yaşadığı mağduriyeti daha da derinleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın fiyat artışları ile ilgili açıklamaları belirsizliğe neden olmaktadır. İmam hatip okullarının sayısının her geçen gün artması, her okulun imam hatibe dönüştürülmesi, akademik eğitim alabilecek okul sayılarının her geçen gün azalması, müfredat değişiklikleri ve okullarda uygulanan ÇEDES gibi cemaat ve vakıflarla yapılan protokollere karşı veliler çocuklarına laik bilimsel, nitelikli bir akademik eğitim için özel okullara başvurmak zorunda bırakılmış hatta hatırlayalım devlet teşvikleriyle yönlendirilmiş ancak bu süreçte veliler piyasanın inisiyatifine bırakılmıştır” diye konuştu.
‘Veliler mağdur’
Özel okul velilerinin mağduriyetini dile getiren Başkan Koç, “Özel okulların ön kayıt sürecini başlatmasıyla birlikte önümüzdeki eğitim-öğretim yılının ücretlerini açıklaması özellikle özel okul velilerini mağdur etmiştir. Her yıl olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan fiyat artış oranının yüzde 55-60 arası bir artış (ki bu bile çok fazla ) beklendiği bir dönemde muğlak açıklamalar ve belirsizlikler özel okul sahiplerini okul ücretlerine yüzde 200 hatta yüzde 300’e varan oranlarda artırarak mağduriyeti derinleştirmeye sevk etmiştir. Bu arada gözden kaçırılan bir şey var ki okul ücretlerine yapılan yüksek zamların yanı sıra yemek, kırtasiye, kıyafet ve ulaşım gibi yan ödemeler de var. Bu ücretlerle ilgili herhangi bir şey söylenmedi. Özel okullar bu ücretler üzerinden büyük paralar kazanıyor. Bunlara da bir sınırlama getirilmesi gerekiyor. Yoksulluğun arttığı ve toplumun genel olarak ekonomik olarak gerilediği bir dönemde özel okul sahipleri piyasa mantığı ile çalışarak eğitim-öğretim ücretlerini belirlemekte ve velileri zor bir sistemle karşı karşıya bırakmaktadırlar” diye konuştu.
‘Piyasanın inisiyatifinde’
‘Devletin sorumluluğu, nitelikli, bilimsel ve kamusal eğitimi tüm çocuklara eşit bir şekilde sağlamaktır’ diyen Koç, “Ancak kamusal eğitimin bilim dışı uygulamalarla gericileştirilmesi, niteliğinin düşürülmesi ve eğitim bütçesinin yetersizliği gibi sebeplerden dolayı veliler özel okullara yönlendirilmektedir. Çocukları için nitelikli kamusal eğitim alamayan aileler bu sorunu kendi sosyo-ekonomik kültürel yapısına uygun olarak görece ‘nitelikli’ eğitim alabilecekleri özel okullardan karşılamaya, açıkçası çocuklarını ‘korumaya’ çalışmaktalar. Veliler, farklı okulların ücret artışlarına maruz kalarak her geçen gün bu mağduriyeti yaşamaktadırlar. Eğitim sisteminde bu yaşananlar bir kez daha gösteriyor ki hiçbir çocuğumuzun eğitim hakkını piyasanın inisiyatifine bırakmamak için, tüm çocuklara laik, bilimsel ve demokratik eğitim hakkını tanıyan kamusal bir eğitim modelinin masaya yatırılması ve hayata geçirilmesinin zamanı gelmiştir. Bu zamları göz önüne alınca özel okullara fahiş zam oranlarının belirlenmesi kabul edilebilir bir artış değil. Kamusal eğitimin ne kadar önemli olduğunu bu sorunlarla karşılaşınca daha da net görebiliyoruz. Bugün yaşanan velilerin ve çocukların özel okullara teşvik edilmesinin sonucu. Veli- Der olarak, eğitimin parayla satın alınacak bir şey olmadığını temel bir hak olduğunu ve bu hakkın sosyal devletin görevi olduğunu düşünüyoruz. Temel hak olan eğitimin parayla satılmasını doğru bulmuyoruz. Ama gelinen noktada özel okul velileri de şu anda mağdur velilerin itiraz etmesi gerekir. Özel okul fiyatlarının bu değişimi devlet okullarındaki öğrenci sayılarını da bir anda artırabilir. Buna önlem olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ESRA ALTUNKES