Parası olan, nabzı atan

Abone Ol

Ramazan Bayramında bayramlaşma trafiğinin maliyeti belli oldu.  4 günlük sürede tüketilen 207,8 milyon litre akaryakıt için 850 milyon 474 bin lira harcadık. Tüketilen akaryakıt rakamlarına göre, bayram tatilini yollarda geçiren vatandaşların cebinden 637,7 milyon lirası motorin, 212,7 milyon lirası da benzine olmak üzere toplam 850 milyon 474 bin 764 lira çıktı.

Müthiş bir tespit elbette dini Bayramlarda Sıla-i Rahim olmazsa olmazımız ama bunun Tatile dönüştürülmesinin bir sonucu bu rakam. Ülke olarak sürekli bir tatil ve izin havasındayız. Oysa bizim çok çalışmaya ihtiyacımız var.

Antalya Ramazan Bayramında çok çalıştı. Rusya'daki kriz nedeniyle turizmde yaşanan durgunluk, Ramazan Bayramıyla yerini işe bıraktı.  Otellerdeki doluluk oranı yüz güldüren seviyelere ulaştı. Rus turistteki sıkıntı devam etse de başta Almanya olmak üzere çok çeşitli ülkelerden gelen misafirler açığı fazlasıyla kapatıyor. İç turizmdeki müthiş değişim ise yabancı misafirlerimizi aratmayacak cinsten.

Turizmdeki gelişmeleri paylaşırken, kırılan yeni rekoru hatırlatmakta da fayda görüyorum.  Geçtiğimiz Cumartesi günü bin 12 uçakla 169 bin yolcunun uçuş yaptığını söyleyen Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Antalya Başmüdürü Osman Serdar, "Yolcu sayısı olarak değil, uçak sayısı açısından tüm zamanların rekoru kırıldı. Bir günlük trafikte uçak sayısı geçen yıl bin 10'du. Cumartesi günü bin 12 uçak iniş ve kalkış yaptı" diyerek Antalya’mızın yeni rekorunu müjdelemişti.

Ülkemizde bir güzel gelişme ise emeklilerimiz adına yaşandı.  SGK, emekli sandığı emekli aylığı, malullük, vazife malullüğü, dul veya yetim aylığı alan 2 milyon 14 bin 79 kişiye, fark ödemesi yapacağını duyurdu. 1 Temmuz 2015'ten geçerli olmak üzere aylıklarının fark tutarının ödeneceği ila edilirken söz konusu kişilerin ödemelerinin, 2015 yılı ağustos ayı içinde, ilgili banka ve PTT şubelerinden, aylıklarını aldıkları gün itibariyle yapılacağını hatırlatıyorum.

Ekonomik verilerde mali tablolar umut veriyor. ABD ham petrolü Nisan'dan bu yana ilk kez 50 doların altına gerilemiş olması adeta yeni yatırımların müjdesi gibi. Bunun 3. köprü ve 3. Havalimanı için rakamsal ifadesi bile beni mutlu ediyor.

 

Sadece ABD petrolü değil, Brent petrol de 56,51 dolara indi. Bu ayki düşüş 7 doları buldu. İran'ın nükleer anlaşmasının ardından bu ülkeden petrol arzının artacağına dair beklentiler yaşanan düşüşün başaktörü.

Mutlu eden gelişmeler sadece bununla sınırlı değil. ABD'de faizlerin artacağı beklentisiyle değer yitiren altın, Çin piyasasında birkaç dakika içinde gelen satış emirlerinin ardından yüzde 4 değer yitirerek beş yıldan uzun bir sürenin en düşük düzeyine indi. Altının ons fiyatı da Mart 2010'dan bu yana en düşük düzey olan 1,088.05 dolara kadar geriledi. Geçen hafta  kg 104 bin lira olan Altın bugün 94 bin lira velhasıl bu gelişmeler Ülkemizin  menfaatine milletimizin yararına.

Parası olan, nabzı atan herkes ekonomik gelişmeleri yakından takip etmelidir.