Poşet komedyenleri sizi

Naylon poşetin hammaddesi yenilenebilir olmayan ve doğada çok uzun süreler bozulmayan

kaynaklardan elde edilmektedir. Toplumda, yanlış bilgilenme sonucunda naylon poşetlere geri

dönüşüm işlemi uygulandığının düşünülmesi yanlış tercih ve kullanımlar yol açabilmektedir.

Dünyada naylon poşet kullanımına ilişkin birçok kampanya başlatılmıştır. Bu kampanyalar yardımıyla tüketici bilinçlendirilmeye çalışılmaktadır.

Naylon poşet, satış noktalarından temin edilen ve satın alınan ürünlerin, taşınması sırasında kullanılan polimer yapılı ürünlerdir. Günlük yaşantımızda ürünlerin ambalajlanması, paketlenmesi ve taşınması gibi işlerde naylon poşetlerin kullanılması bazı kolaylıklar sağlasa da naylon poşetlerin biyo-bozunur olmamalarından dolayı çevresel bir tehlike ile karşı karşıya kalacağımız unutulmamalıdır!

Naylon poşetler aynı zamanda ayrışarak su ve gıda sistemine girebilir ve yaşam için çok büyük tehlikelere neden olabilir. Naylon poşetlerin kullanımının azaltılması hem kaynak tasarrufu hem de yeşil çevre oluşturma bakımından oldukça önemlidir. Naylon poşet kullanımının azaltılması konusu aslında etkili bir çevreci davranış hareketidir. Yapılan çalışmalarda, bir insanın bir yılda hiç naylon poşet kullanmaması durumunun karbondioksit emilimini azalttığı tespit edilmiştir.

Plastik, petrol kökenli bir maddedir. Plastikler petrol rafinerilerinde kullanılan ham

petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilir. Yine yapılan araştırmalara göre dünyadaki petrolün sadece yüzde 4’lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılmaktadır. Günlük ihtiyaçlar ve sürekli artan nüfus sonucu naylon poşetler günlük hayatımızın büyük bir

kısmını kaplamaktadır. Bu poşetler insan etkisiyle veya doğa olaylarıyla en ücra köşelere

kadar ulaşmaktadır. Sürdürülebilir bir gelecek için tüketicilerin geri dönüştürülebilir ürünler tercih etmesi gerekmektedir. Geçmişte kullanılan bez torbalar, kağıt keseler, fileler insan sağlığı ve çevre kirliliğini azaltma açısından önemlidir. Dünyada yapılan çalışmalarda naylon poşetin zararları tamamen kabul edilip naylon poşet üretimi ve kullanımı büyük ölçüde yasaklanmıştır.

Ülkemizde pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi kirli malzemelerin çöplerden toplanıp işlenmesiyle üretilen siyah renkli poşetler gıda ambalajı dahil olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.

Naylon poşetler marketlerde tüketicilere istedikleri sayıda ücretsiz olarak verilmekte ve tüketiciler bu poşetleri evsel atıkların çöpe atılmasında bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu durum marketlerden ihtiyaç fazlası naylon poşet alımına ve evsel atıkların da ayrılmadan çöpe atılmasına olanak sağlamaktadır.

Ülkemizde bir karar alındı, poşet başına 25 kuruş ödenecek, çok önemli bir meseleyi bile hemen siyasallaştırdık. Bu uygulama siyasi malzeme yapılacak bir mesele değildir. Sosyal ağlarda yapılan paylaşımlar görüyoruz, sorsanız ‘Komiklik yaptım’ diyecekler.

Poşet komedyenleri sizi.

Poşet mi sağlığın mı daha önemli.

Sevgiyle kalınız.