Psikolojik şiddet

Sevgili okurlarım bildiğiniz gibi 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ydü. Bu hafta sizlere bu konu hakkında bir farkındalık kazandırma amacıyla yazıyorum. "Şiddet" kelimesi sizlere sadece fiziksel zararı mı anımsatıyor?

Çift terapisi yaptığım zamanlarda aile içi şiddeti sorguladığımda sıklıkla erkeklerin yaşanan birçok şiddetten habersiz olduklarını görüyorum. Oysa kadınların birçoğunun ne kadar acıdır ki "Bana vursaydı morluklarım geçerdi ama bu geçmiyor" dediğine şahitlik ettim. Bu çaresiz kelimeler şiddetin yalnızca fiziksel olmadığını ancak en az fiziksel şiddet kadar zarar verici olduğunun göstergesidir. 2000 yılında yapılan bir çalışmada psikolojik şiddetin düşünceleri, duyguları ve algıyı hedef aldığı ve kişinin ruhunu ve sağlık durumunu fiziksel şiddetle aynı ölçüde etkilediği bulunmuştur. Aynı yıl yapılmış başka bir çalışmada ise psikolojik şiddete maruz kalanların fiziksel sağlık sorunlarının, fiziksel şiddete maruz kalanların fiziksel sağlık sorunları oranından iki kat fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Psikolojik durum, bedensel sağlığımızla doğrudan orantılıdır.

Fiziksel şiddette olduğu gibi psikolojik şiddet, yakın bir partner üzerinde güç ve kontrol elde etmek için kullanılır ve genellikle fiziksel şiddetin habercisidir. Fiziksel şiddetin aksine, psikolojik şiddetin görülmesi zordur. Çünkü fiziksel temas olmadan sözcükler ve tavırlarla gerçekleşir. Bunu anlamanın en iyi yolu öncelikle psikolojik şiddetin tanımını iyi anlamaktır. Bu hafta sizlere ilişkinizde psikolojik baskı ve şiddetin olup olmadığını test edebileceğiniz bazı ipuçları vereceğim.

Psikolojik şiddet, yakın bir eşin hedeflenen kişiye "gizli" yaralar açmasıyla sonuçlanan taktiklerinden oluşur. Taktikler üstünlük sağlamak ve diğerini kontrollü tutmak için tasarlanmıştır. Bunlar göz korkutma, sözlü tehditler, görmezden gelme, eleştirme, aşağılama, öfke patlamaları ve korku uyandırma, küçümseme ve diğerinin hedeflerini ve güçlerini aktif olarak baltalamayı içerebilir.

 

· İlişkinizden önce kendinden emin bir bireyken şimdi aniden kendinizden şüphe duyuyor ve güvensiz buluyorsanız,

· Daha önce daha kararlı bir bireyken bugünlerde kafanız karışık ve kararsız hale geldiyseniz,

· İlişkinizden önce mutluyken şimdi duygusal olarak bitkin ve endişeli hissetme eğilimindeyseniz,

· Daha önce yeterliyken şimdi kendinizi güvensiz ve aciz hissediyorsanız,

· Kendi yargılarınıza olan güveninizi kaybetmeye başladıysanız psikolojik şiddete maruz kalıyor olabilirsiniz.

Psikolojik şiddete maruz kaldığınızda elinizden gelenin en iyisini de yapsanız zarar görmeme ihtimaliniz çok düşüktür. Sıklıkla karşılaştığım belirtiler, düşük özgüven, kaygı ve depresif belirtilerdir. Ancak bazı kadınlarda belli bir zaman sonrasında bile ortaya çıkabilen travma sonrası stres bozukluğu da görülebilir. Benim sizlere önerim eğer psikolojik şiddete maruz kaldığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir profesyonelden yardım almanız olacaktır. Çift terapileri bu anlamda gözle görülür şekilde partnerler arasındaki ilişkiyi daha sağlam kılmakla beraber kişilerin bireysel gelişimlerine de katkı sağlamaktadır. Sevgiyle kalın.