Kısa adı AKOED olan Kaleiçi Otelciler ve Esnaflar Derneği’nin başkanı Hasan Yetkil, Kaleiçi’nin giderek insansızlaştığını, otel ve pansiyonların konaklama için turist kabul edemediklerini ve bunun da önündeki engelin, işletmelerin ruhsatsız olmasından kaynaklandığını belirterek, “Kaleiçi’nde otel ve pansiyonlarımız tadilat yaptığında ya da el değiştirdiğinde ruhsat yenilemek zorundalar. Ancak yeni ruhsat almak artık imkansızlaştı. Bunun da nedeni İtfaiye Müdürlüğünün ruhsat için şartname gereği ileri sürdüğü şartların Kaleiçi’ndeki tescilli yapılarda uygulanabilir olamayışıdır” dedi.
‘İtfaiye ve Kurul anlaşmalı’
Kaleiçi’nin sit alanı olduğunu, haliyle buradaki tüm inşai faaliyetlerin ve tadilatların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun onayından geçtiğini, yapılan tüm tadilatların aslına uygun olarak imal edilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Yetkil, şunları söyledi: “Belediyenin işletme ruhsatı vermesi için İtfaiyenin bu yapı hakkında yangına dayanıklıdır ve her türlü önlem alınmıştır, demesi yasal zorunluluk. İtfaiyenin bu onayı olmadan belediyeler ruhsat veremiyorlar. İşte asıl sıkıntı da tam burada. İtfaiyenin istediği, merdivenler ahşap olmayacak, kapılar yangına dayanıklı olacak, çatı altı beton olacak gibi şartlarda tadilat uygulaması yapıldığında Koruma Kurulu iskan alınması için onay vermiyor, aslına uygun olmadığından. Koruma Kurulunun onaylı projesine göre imalat yapıldığında da bu kez İtfaiye ruhsat için onay vermiyor. Kısaca olan Kaleiçi esnafına oluyor.”
‘Sit alanlarında kolaylaştırılmalı’
Bu sorunun çözülmesi için ya İtfaiye yetkilileri ile Koruma Kurulu yetkililerinin bir araya gelerek çözüm üretmeleri ya da Kültür ve Turizm Bakanlığının konuya müdahil olması gerektiğini belirten Dernek Başkanı Yetkil, “Bu iki kurum bir araya gelerek bir uzlaşma zemini oluşturmalıdırlar. İşletmelerimiz işletme ruhsatı alamadıklarından Bakanlıktan turizm işletme (konaklama) belgesi de alamamaktadır. Bu nedenle konuyu Bakanlığın ele alıp çözmesi gerekir. Bunun da en kolay yolu, sit alanlarındaki konaklama yapılarının işletme ruhsatları özel şartlara tabi olmalıdır. Yani İtfaiyeye gidildiğinde önümüze genel anlamda her yere uygulaması zorunlu olan şartlar yerine, sit alanlarına uygun şartlar koyabilmelidirler. Bunun da yolu Turizm Bakanlığının konuya müdahil olmasından geçer” dedi.
‘Burası turizmin başlangıç noktası’
Kaleiçi esnafının her geçen yıl daha da yalnızlaştığını, yetkililerin Kaleiçi esnafını gözden çıkardığını söyleyen Yetkil, “İvedilikle butik otel ve pansiyonlarımızın ruhsat sorunu çözülmelidir. Bu çözülmedikçe Kaleiçi’ne konaklamaya gelen turist sayısında ciddi azalmalar yaşanmaktadır. Şu an en az 15 otel ve pansiyon ruhsat sorununun çözümünü bekliyor. Her yıl çeşitli nedenlerden dolayı ruhsat almak isteyen işletmeler alamayacak ve onlarca konaklama tesisi kapanacaktır. Antalya içinde dolaşan turistlerin tamamına yakını Kaleiçi’nde konaklayan turistlerden oluşuyor. Yani Antalya esnafına da en büyük destek Kaleiçi otel ve pansiyonlarından gelmektedir. Ülke turizminde büyük pay sahibi olan Antalya’da turizmin başlangıç noktası Kaleiçi’dir. Buradan Antalya Valisi Sayın Hulisi Şahin’e ve Sayın Turizm Bakanımıza sesleniyorum. Kaleiçi otellerinin ruhsat sorunu acilen çözülmeli” diye konuştu.
ESRA ALTUNKES