Konyaaltı Kent Konseyi'nin desteğiyle Gürsu Emek Parkı'nda sanatseverleri buluşturan ‘Seramik Tasarım Atölyesi’nin kapıları ziyaretçilere açıldı. 15 gün boyunca devam edecek olan atölye, sanata ilgi duyan herkesin kendi tasarımlarını yaratmasına fırsat tanıyor. Etkinlikte resim ve seramik sanatçıları Mehernaz Salimi ve Shabnam Majd, el emeğiyle ürettikleri özgün eserleri sergileyerek, kendi hayal dünyalarıyla ortaya koydukları tasarımlara ziyaretçileri de ortak etmeyi amaçlıyor. Sanatçılar, yıllardır tutkuyla bağlı oldukları sanatın kendileri için bir yaşam biçimi olduğunu vurgularken, özellikle seramik, resim ve el sanatına duydukları tutkuyu dile getirdi. Atölyede ziyaretçiler hem bu sanat dallarıyla tanışma hem de kendi deneyimlerini keşfetme fırsatı buluyor.
Küçük ve minimal objeler
Sanata olan ilgisinin yıllar geçtikçe arttığını belirten Shabnam Majd, özellikle resim ve el sanatları alanında kendini geliştirdiğini ifade etti. Zaman içinde sanat anlayışını takı tasarımına da taşıyan Majd, küçük ve minimal objeler yaratmayı tercih ettiğini söyledi. Majd, “Broşlar, magnetler, küpeler gibi minimal çalışmalar yapıyoruz. Tasarımlarımızı sevenler, ürünlerimizin seramik olması ve benzersiz çalışmalar olması nedeniyle büyük ilgi gösteriyor. Çünkü biz hiçbir şeyi birebir kopyalamıyoruz. Hayal gücümüzle üretiyoruz ve çalışıyoruz. Her nesneyi ruh halimize göre tasarlıyoruz. Aynı tasarımı iki kez çalışmak mümkün olmuyor. Çünkü bazen boyalar, renkler farklı oluyor. Sistemin doğasında bu var” diye konuştu.
‘Sanat sadece bir hobi değil’
Shabnam Majd, sanatın sadece bir hobi olmadığını, aynı zamanda dünyaya kalıcı bir miras bırakmanın bir yolu olduğunu düşünüyor. Daha önce Konyaaltı'nda düzenlenen ‘Kadın Tek Başına Bir Dünya’ yarışmasında birinci olduğunu hatırlatan sanatçı, ardından ‘Ben Buradayım’ adlı bir koleksiyon hazırladığını söyledi. Sanatın ve temsilinin güçlü bir araç olduğunu vurgulayan Majd, sanatın dijital çağda bile kalıcılığını koruyacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Sanat benim için sadece bir hobi değil. Bir şeyler üretirken dünya çapında bir anlam bırakmak istiyorum. Çünkü biz insanlar geçiciyiz ama sanat kalıcıdır. Ben sanat için çalışıyorum, dünyada iz bırakmayı istiyorum. Bir resmi, minyatürü sadece bir tuvalde yaparsın. O yüzden o koleksiyon için her zaman farklı yöntemler kullanıyoruz. Savaş, kadın hakları, siyaset gibi konuları işlerken farklı teknikler deniyorum. Antalya'da ve Dubai'de çeşitli festivallerde bulunduğum için birçok farklı tekniklerle uğraştım."
‘Bir eve gidiyor ve anlam kazanıyor’
Asıl mesleği profesyonel iç mimarlık olan ve Hamburg Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü'nden mezun olan Mehernaz Salimi de, bu sanatı ne kadar çok sevdiğini şu sözlerle anlattı: “Ben tasarım üzerine eğitim aldım ancak sanat her zaman hayatımın bir parçasıydı. Resme ve seramiğe olan ilgim, çini sanatıyla daha da güçlendi. Bir şeyler üretmek, yaratıcı süreç içinde olmak benim için vazgeçilmez unsur. Shabnam ile birlikte tasarladığımız ürünleri paketlerken farkettik ki her tasarımımızın, her nesnesi, bir eve gidiyor ve orada bir anlam kazanıyor. Bu çok güzel bir his. Bizim için öncelik sadece para değil; duygularımızı, işimizi ve sanatımızı paylaşmak önde geliyor."
‘Mutluluk paylaştıkça çoğalır’
Mehernaz Salimi, sanatta bireylerin kendilerini ifade etme imkanının bulunduğunu ve ruhun olumlu yönde etkilenebileceğini belirtti. Salimi, atölyeye katılan birçok kişinin, sanat aracılığıyla kendisini daha mutlu edebileceğini dile getirerek, "Özellikle kadınlarımız için bu atölye büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Günümüzde herkes çok yoğun ve stresli. Ancak sanat, insanı rahatlatan bir şey. Örneğin biz burada workshop çalışıyoruz. Herkes gelip burada kendi eserini tasarlayacak. Biz de onlara öğretiyoruz. Bu işi yaptığım için önce ben kendimi mutlu hissediyorum ve bunu herkesle paylaşmak istiyorum. Bu sanatın içinde herkes kendini bulsun. Ben ne kadar mutlu olursam onlar da o kadar mutlu olsun” dedi.
Kadınlar için güçlü bir dayanışma alanı
Atölye, özellikle kadınlar için bir destek ve dayanışma ortamı sunuyor. Günlük hayatın yoğun temposunda kendilerine zaman ayırmakta zorlanan birçok kadın, burada bir araya gelerek hem sosyalleşiyor hem de yeni şeyler öğreniyor. Alanda düzenlenen atölyeler sayesinde, sanatçılar eşliğinde seramik ve resim yapma deneyimi yaşanıyor. Etkinlik, sanatın toplumsal faydasını ve bireysel gelişimin katkısını gösteriyor. Sanatçılar, sanatın sadece bireysel bir çaba olmadığını, aynı zamanda insanları bir araya getirerek, toplumları güçlendiren bir araç olduğunu vurguluyor. Konyaaltı Kent Konseyi'nin desteğiyle açılan Seramik Tasarım Atölyesi, sanatın herkes için erişilebilir olmasını sağlamayı amaçlıyor. 15 gün boyunca devam edecek etkinlik, sanata ilgi duyan herkesin katılımına açık olacak.
ARZU YAVUZ