Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Forum Muratpaşa, ‘Türkiye’de Eğitim Çıkmazı’ temasıyla Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde başladı. Forumun açılış konuşmasını yapan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye’nin içinde bulunduğu çeşitli sorunlara çözüm bulmak için yeni bir seferberliğe ve net, somut adımlara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Uysal, "Ülkemizin eğitim, göç, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve iklim krizi gibi temel sorunlarında köklü ve pratik çözümler üretmemiz gerekiyor. Türkiye’mizin yeniden ‘Biz başarırız’ diyebilmesi ve dayanışma ruhunu güçlendirebilmesi için ortak bir seferberliğe ihtiyacı var. Forum Muratpaşa’yı da bu ihtiyaca yanıt vermek amacıyla başlattık" diye konuştu. 8 başlıkta düzenlenecek olan forumun ilk oturumunda eğitim sistemi ele alındı.
‘Geri dönmemiz gerekiyor’
Eğitim sistemi üzerine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Rıfat Okçabol, Türkiye’de eğitimin laiklikten uzaklaştığını ve özgür bireyler yetiştirme amacını yitirdiğini ifade etti. Köy Enstitüleri’nin kapatılması, din derslerinin zorunlu hale getirilmesi ve YÖK’ün kurulmasının, bu sapmanın kilometre taşları olduğunu belirten Okçabol, laik ve bilimsel eğitim olmadan özgür bireyler yetiştirmenin imkansız olduğunu söyledi. "Eğitim sistemimizin laiklikten uzaklaşması, gençlerimizi bağımsız düşünme becerilerinden uzaklaştırıyor. Özgür bireyler yetiştirmek istiyorsak, laik ve bilimsel eğitime geri dönmemiz gerekiyor" diyen Okçabol, Türkiye’nin eğitim politikalarının yeniden yapılandırılması gerektiğini savundu.
‘Sınav devri kapanmalı’
Akademik dünyada endüstri mühendisliği ile başlayıp eğitim öğretim alanında önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Erhan Erkut ise dünyadaki eğitim paradigmalarının değiştiğini belirterek, Türkiye’nin bu değişime ayak uyduramadığını vurguladı. "Artık sıralama sınavları devri kapanmalı, öğrencilere yalnızca içerik değil yetkinlik kazandırmalıyız" diyen Erkut, yapay zekanın eğitim sistemine entegrasyonunun gerekliliğine de dikkat çekti. Ayrıca, okulların sadece akademik eğitimin verildiği değil, aynı zamanda sosyalleşmenin ve kişisel gelişimin desteklendiği mekanlar olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Erkut, eğitim sisteminin bu yönde evrim geçirmesinin öğrencilerin daha yaratıcı ve donanımlı bireyler olarak yetişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
‘Eğitimde kriz yaşıyoruz’
CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Armağan Erdoğan ise derin yoksulluğun çocukların eğitim hayatı üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Çocukların zihinsel, fiziksel ve psikolojik gelişimlerini derinden etkileyen yoksulluğun, eğitimdeki eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğini belirten Erdoğan, "Ülkemizde her yıl 400-500 bin üniversite öğrencisi kaydını sildiriyor. Bu kayıpların nedenleriyle ilgili yeterli veri yok. Eğitimde derin bir kriz yaşıyoruz ve eğitime ayrılan bütçenin yetersizliği bu krizi daha da büyütüyor" dedi. Erdoğan, CHP’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla kreş, yurt, burs ve öğrencilere yemek gibi hizmetlerle bu boşluğu doldurmaya çalıştığını, ancak merkezi yönetimin eğitime öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.
Muratpaşa Belediyesi/Bülten
---