Stresi küçümsemeyin
Öncelikle bilinmesi gereken şey, stresin bir hastalık olmadığıdır. Fakat stres hastalıkların başlangıcı, altyapısını oluşturur özellikle de bedensel hastalıkların.
Stresli olduğunuzda baş ve boyun ağrıları, sırt, omuz, kollarda kasılmalar, bel ağrıları gibi birçok ağrıyı vücudunuzda hissetmeye başlarsınız. Doktora göründüğünüzde herhangi bir sağlık sağlık sorununuz yok ise geriye tek bir ihtimal kalıyor o da psikolojik sağlık.
Problemlerinizin bedeninize yansıması bizim dilimizde “Somatizasyon” olarak adlandırılır. Yapılan araştırmalara göre, bir kişinin duygularının farkında olmaması, onları sağlıklı biçimde dile getirmemesi, yani duyguları bastırmasının somatik (bedensel) ağrılara neden olduğunu göstermektedir.
Stres, akıl sağlığı, kalp ve dolaşım, solunum, sindirim, kas iskelet ve bağışıklık sistemlerinde fiziksel değişikliklere ve hastalıklara neden olmaktadır. Aynı zamanda, iş stresiyle sigara, çay, kahve, alkol tüketimi, madde bağımlılığı, uyku bozuklukları, işten kalma gibi…
Stresin bir çok belirtisi vardır;
Davranışsal belirtiler: Uyku bozuklukları (çok uyumak, uykuya geçememek, uykunun bölünmesi gibi), iştah sorunları (aşırı yemek yeme ya da iştahsızlık), alkol ya da madde kullanımı, kaygı belirtili davranışlar (tırnak yeme, saç yolma gibi), erteleme davranışı, bir işe başlayamamak ya da başlanan işi sürdürememek, insanlardan kendini soyutlamak, içe kapanmak.
Duygusal belirtiler: Alınganlık, isteksizlik, yalnız hissetmek, depresyon, mutsuz, keyifsiz hissetme, karamsarlık, bunalmışlık hissi, huzursuzluk, asabiyet, öfke patlamaları.
Bedensel belirtiler: Kalp çarpıntısı, ağrı ve yorgunluk hissi, kaslarda gerilme, cinsel arzunun kaybı, nefes alıp verişte hızlanma, gastrointestinal sorunlar (kabızlık, ishal, mide ve bağırsak rahatsızlıkları), halsizlik, göğüs ağrısı, bulantı, baş dönmesi, sık hastalanmak, bağışıklık sisteminin zayıflaması, gibi bir çok şekilde karşımıza çıkabilir.
Düşünsel/Bilişsel belirtiler: Hafıza problemleri, karar verme güçlüğü, sürekli endişeli hali, olayların olumsuz tarafına odaklanma, muhakeme becerilerinin zayıflaması, odaklanmada güçlük olarak gözlenebilir.
Hayat öyle de böyle de bir şekilde ilerliyor, önemli olan bu süreçte sizin stresiniz ile ilişinizin nasıl olduğu.