Memur-Sen Antalya İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, 4688 Sayılı Memur Toplu Sözleşme Yasası’nın değişmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin nasıl yeni bir anayasa ihtiyacı varsa toplu sözleşme yasasının da aynı önemde yenilenmesi gerektiğini belirtti. Miran, mevcut yasanın hem kamu görevlilerinin hem de emekli memurların haklarını korumada yetersiz kaldığını ifade ederek, 2025 Ağustos ayında gerçekleşecek 8. dönem toplu sözleşme sürecine kadar bu konuda somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.
‘Çok ter döktük’
Miran, toplu sözleşme sisteminin başlangıcından bu yana geçen süreçte önemli eksikliklerin gözlemlendiğini ifade ederek, şu açıklamaları yaptı: “Türkiye'de toplu sözleşme süreci ilk kez 2001 yılında ‘kadük’ bir yapıyla başladı. Biz, 2010 yılında referandumla bu süreci toplu sözleşmeye dönüştürmeyi başardık. Ancak o dönemde bile bazı sendikalar bu hakka karşı çıkarken biz ter döktük, mücadele verdik. Bugün geldiğimiz noktada, 7 toplu sözleşmenin sadece dördünde mutabakat sağlanmış, ikisi tamamen anlaşmazlıkla, biri ise kısmi mutabakatla sonuçlanmıştır. Bu sonuçlar, sistemin artık işlevini yitirdiğini ve kapsamlı bir düzenleme ihtiyacını ortaya koymaktadır.”
‘İnsanların hakkı insaflarına kalmış’
Yasanın uygulanma süreçlerindeki aksaklıklara da değinen Miran, “Toplu sözleşmenin amacı, masada verilen sözlerin eksiksiz bir şekilde hayata geçirilmesidir. Ancak uygulamada, masada ‘evet’ denilen hükümlerin daha sonra reddedildiğini görüyoruz. Bu durum, hem biz sendikalar için hem de milyonlarca kamu görevlisi ve emekli için kabul edilemez. 6,5 milyonu aşkın insanın hakkı, şu an tıkanmış bir sistemin insafına bırakılmış durumdadır” dedi.
‘Yenilenme adil bir ihtiyaç’
Miran, toplu sözleşme sisteminin daha güçlü ve işlevsel bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirterek, 4688 Sayılı Memur Toplu Sözleşme Yasası'nın artık tartışmaya açılmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi. Miran, “Nasıl ki Türkiye yeni anayasa ihtiyacını gündeme alıyorsa, bu yasa da aynı şekilde tartışılmalı ve yenilenmelidir. Mevcut sistem, kamu çalışanlarının haklarını savunacak bir mekanizmayı oluşturmakta yetersizdir. Yasanın yenilenmesi, yalnızca bir talep değil, kamu çalışanları ve emekliler için acil bir ihtiyaçtır” ifadeleriyle sözlerini tamamladı. - Memur-Sen/Bülten
---