Antalya'nın en doğu ilçesi Gazipaşa, yıllardır muz yetiştirilen birkaç merkezden biri olarak çiftçiye gelir sağlıyor. Bakımı kolay, ekonomik getirisi yüksek tropikal meyvelerin ilçe ikliminde kolaylıkla yetiştirildiğini keşfeden üreticiler, son birkaç yıldır bu meyvelerin üretimine yöneldi. Muzdan sonra avokadoyla devam eden üretim, Güney Amerika ve Güney Asya kökenli liçi (lychee- kral meyvesi), longan, passiflora (çarkıfelek), mango, papaya (ağaç kavunu), ejder meyvesi (pitaya), guava (sarı ve kırmızı çilek), kahve, sapote (çikolata meyvesi), feijoa (kaymak ağacı), karambola (yıldız meyvesi), kei elması, sapodilla, pomela, lime limon, graviola (tarçın elması), goji berry, jackfruit, ambarella (altın elma), moringa, snake fruit (yılan meyvesi), rose apple (gül elması) ve pawpaw meyvesi ile sürüyor.
25 bin dekarda tropikal meyve üretiliyor
25 çeşit tropikal meyveyi 25 bin dekar arazi üzerinde diktiği fidanlarla yetiştirmeye başlayan üreticiler, mango ve avokado hasadı da yapmaya başladı. Meyvelere olan ilgiden memnun olan çiftçiler, Türkiye'de ilk defa Gazipaşa ilçesinde geçen ay kurulan Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi çatısı altında birleşti. Kısa sürede üye sayısını artıran kooperatif sayesinde çiftçiler ürettikleri meyveleri pazara daha kolay sunabilmeyi amaçlıyor.
Mango 35, ejder meyvesi 25 TL
Farklı görüntüsü ve lezzetli aromalarıyla dikkati çeken tropik meyvelerden ejder meyvesinin tanesi 25, mangonun tanesi 35, papayanın tanesi 12, liçinin ise kilogramı 130 liradan alıcı buluyor. İlçede en fazla üretimi yapılan muz ve avokado ihraç edilirken diğer tropikal ürünler şu an için iç piyasaya sunuluyor. Meyveler özellikle lüks oteller ve büyük marketlerde satılıyor.
Avrupa pazarının yüzde 10'una talipler
Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı ziraat mühendisi Ali Yalçın, sebze seralarını tropikal meyvelere ayıranların olduğunu belirterek, "Üretimin kolay olması ve getirisinin yüksek olması nedeniyle tercih ediliyor. Üretimden pazarlama aşamasına kadar destek olarak Avrupa pazarına açılmayı hedefliyoruz. Tropikal meyve pazarı yeni olduğu için net bir rakam verememekle birlikte kurulan bahçelerimize bakınca Avrupa'nın ihtiyacının en az yüzde 10'unu karşılarız" dedi.
DHA
25 bin dekarda tropikal meyve üretiliyor
25 çeşit tropikal meyveyi 25 bin dekar arazi üzerinde diktiği fidanlarla yetiştirmeye başlayan üreticiler, mango ve avokado hasadı da yapmaya başladı. Meyvelere olan ilgiden memnun olan çiftçiler, Türkiye'de ilk defa Gazipaşa ilçesinde geçen ay kurulan Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi çatısı altında birleşti. Kısa sürede üye sayısını artıran kooperatif sayesinde çiftçiler ürettikleri meyveleri pazara daha kolay sunabilmeyi amaçlıyor.
Mango 35, ejder meyvesi 25 TL
Farklı görüntüsü ve lezzetli aromalarıyla dikkati çeken tropik meyvelerden ejder meyvesinin tanesi 25, mangonun tanesi 35, papayanın tanesi 12, liçinin ise kilogramı 130 liradan alıcı buluyor. İlçede en fazla üretimi yapılan muz ve avokado ihraç edilirken diğer tropikal ürünler şu an için iç piyasaya sunuluyor. Meyveler özellikle lüks oteller ve büyük marketlerde satılıyor.
Avrupa pazarının yüzde 10'una talipler
Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı ziraat mühendisi Ali Yalçın, sebze seralarını tropikal meyvelere ayıranların olduğunu belirterek, "Üretimin kolay olması ve getirisinin yüksek olması nedeniyle tercih ediliyor. Üretimden pazarlama aşamasına kadar destek olarak Avrupa pazarına açılmayı hedefliyoruz. Tropikal meyve pazarı yeni olduğu için net bir rakam verememekle birlikte kurulan bahçelerimize bakınca Avrupa'nın ihtiyacının en az yüzde 10'unu karşılarız" dedi.
DHA