Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu. Başkan Ölmez, dünyada yaşayan her insanın, doğumundan ölümüne dek sahip olduğu ‘tüketici’ unvanını anımsatarak, Birleşmiş Milletler’in (BM), 1985 yılında 15 Mart'ın, ‘Dünya Tüketici Hakları’ olarak kutlanmasını kararlaştırdığının bilgisini verdi. Dünya Tüketici Hakları Günü’ne ülkemizde hak ettiği değerin bugüne kadar verilmediğini kaydeden Ölmez, “Ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntı nedeniyle, yaşamın her alanında, tüketici haklarının ihlal edildiğini yaşamaktayız. Hemen belirtmek gerekir ki ülkemizde Anayasamızın 172 Maddesi Devletimizi Tüketici Haklarını korumakla görevlendirmiş; AB uygulamalarına paralel olarak da 6502 Sayılı Tüketicin Korunması Hakkında Kanun da kabul edilmiştir. Eş deyişle; tüketici hakları ile ilgili ülkemizde yasal düzenleme genellikle yeterlidir” diye konuştu.
‘Finansal tüketiciler ihlal mağduru’
Ancak uygulamada yasal düzenlemelere göre tüketici aleyhine kararların alındığına dikkat çeken Başkan Ölmez, şunları kaydetti: “Yaşadığımız ekonomik krize paralel olarak, hakları en çok ihlal edilen tüketici grubu finansal tüketicilerdir. Yaşanılan ekonomik gelişmeler nedeniyle; finansal tüketiciler gelirlerine (harcanabilir paralarına) bağlı olarak banka ilişkileri farklılaşmış ve fiili olarak 2 ayrı gruba bölünmüşlerdir. Uygulanan parasal sıkılaştırma politikalarının, tüketici açısından olumsuz sonuçları en fazla harcanabilir geliri az olan kesimi etkilemektedir.” Yaşamsal gereksinmelerini, kredi kartı ve tüketici kredileri ile karşılamaya çalışan tüketicilerin, uygulanan önlemler nedeniyle yaşam kalitelerinin ciddi olarak olumsuz etkilendiğinin altını çizen Ölmez, “Özellikle kredi kartı limitleri gelirlerine paralel olarak düşük olan bu kesimin, asgari ödemeleri nedeniyle, kredi kartı borçlarının önemli kısmı, geçmiş dönemlerinden gelen borçlarıdır ve bu borçlarına her ay akdi faiz oranı yüzde 3,66 aylık faiz uygulanmaktadır. Bazı bankaların bunu haksız olarak nakit çekme faizi olan yüzde 4,42 uyguladığı şikayetleri vardır” tespitinde bulundu.
‘Sosyal sorunlar artacak’
Uygulanan bu faizlerin kredi kartı borçlarına eklendiğini belirten Hüseyin Ölmez, asgari ödemeler nedeniyle biriken kredi kartı borçlarının donuk kredi niteliğine dönüştüğünü ifade etti. Kanuni takibe düşme riskinin çokluğuna vurgu yapan Ölmez, “Kredi kartlarında icra uygulamalarının daha da fazlalaşması toplumuzda sosyal sorunlarında artacağı açıktır. Bankaların pek çok haksız uygulamaları karşısında, finansal tüketicilerimiz savunmasız durumdadır. Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle, yapılacak düzenlemelerde dar gelirli olan ve nüfusumuzun önemli bölümünü oluşturan finansal tüketiciler için, sonucu icra dairesine düşmeyecek düzenlemeler yapılması önerimizdir” ifadelerini kullandı. Ölmez, bankalar karşısında savunmasız kalan tüketiciler için TÜKONFED Bankacılık Komisyonu olarak, gönüllü olarak teknik ve hukuki destek verildiğini de ekledi.