Gündem

Turizm işçileri kışın kaderine terk ediliyor

Milyonlarca turizm işçisinin asgari ücret ve biraz üzerinde maaşlarla 4-5 ay çalıştırıldıktan sonra işten çıkarıldığını, çok şanslı olanların 6-8 ay çalışabildiğini ifade eden Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, bu işçilerin kış aylarında kaderine terk edildiğini söyledi.

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm sezonunun yaklaşmasıyla birlikte sektör çalışanlarının yaşadığı zorluklar ve çözüm önerilerini paylaştı. Sektörün kanayan yaralarına dikkat çeken Yahyaoğlu, mevcut düzeni ‘yılkı atları düzeni’ olarak nitelendirdi. Yeni turizm sezonunun Ramazan Bayramı hareketliliği ile başlayacak olmasını değerlendiren Yahyaoğlu, “Bayramla birlikte milyonlarca turizm işçisi Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından tatil beldelerine akın etmeye hazırlandı çalışmak için. Ancak bu işçiler, kış aylarını işsiz ve gelirsiz geçirmenin ardından yine insani olmayan çalışma ve yaşam koşullarına razı olmak zorunda kalıyor. Turizm sektörü, yoğun iş gücü gerektiren bir alan olmasına rağmen, çalışanlarına yeterli güvenceyi sunamıyor” dedi. 

‘Temel hakları gasp ediliyor’ 

Yahyaoğlu, milyonlarca turizm işçisinin asgari ücret ve biraz üzerinde maaşlarla 4-5 ay çalıştırıldıktan sonra işten çıkarıldığını belirtti. Çok şanslı olanların 6-8 ay çalışabildiğini ifade eden Yahyaoğlu, bu işçilerin kış aylarında kaderine terk edildiğini söyleyerek, “Bu düzen kışın dağlara sal, ölen ölsün, kalan sağları baharda yeniden topla anlayışıdır. Kışın bakım, beslenme ve barınma masraflarına katlanmamak için yazın karın tokluğuna çalıştır. Turizm işçileri sadece çalışma sürelerinin kısalığından değil, aynı zamanda temel haklarının gasp edilmesinden de muzdarip” diye konuştu. Yahyaoğlu, anayasal hakların uygulanmadığını, sendikaya üye olan işçilerin işten çıkarıldığını ve bunun hiçbir cezai yaptırımı olmadığını vurguladı. 

‘Sektörde giderek daha az insan kalıyor’ 

Öte yandan sektörde kalifiye eleman bulamama sorununun da giderek büyüdüğünü aktaran Yahyaoğlu, “Turizm işletmeleri, özellikle turizm otelcilik lisesi, yüksekokul ve fakültelerinden mezun olan gençlerin sektörü kısa sürede terk ettiğini belirtiyor. Sektöre giren eğitimli gençler en fazla iki sezon dayanabiliyor. Alaylı yetişmiş kalifiye işçiler ise yurtdışına giderek yüksek maaşlarla çalışıyorlar. Buna karşın Türkiye’de turizm çalışanlarından 25-30 bin TL civarında bir maaşla uzun işsizlik dönemlerini göze almaları bekleniyor. İş yükünün ağır olması ve çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle turizm sektöründe giderek daha az insan kalıyor” dedi. Yahyaoğlu, kalifiye eleman açığını gidermek için çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yerli iş gücünün teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. ‘Turizmde yaşanan personel sıkıntısı ve düşük ücret politikası, sektörün hizmet kalitesini de olumsuz etkiliyor’ diyen Yahyaoğlu, otel mutfaklarına kırmızı et girmediğini, bodrum katlarda yapılan sahte içki operasyonlarını hatırlatarak, turistlerin müşteri mi yoksa sadece para kaynağı mı olarak görüldüğünü sorguladı.