TÜVTÜRK tekeli devam edecek mi?





 
Ülkemizde periyodik araç muayenelerini TÜVTÜRK gerçekleştiriyor. Aracına ve araçların trafiğe çıkma durumlarına göre belirli periyotlarda yapılan bu muayeneler, ne zamana kadar tek elden yürütülecek?
Malum, bir alanda tekel oluşuyorsa her ne kadar denetlenirse denetlensin illaki keyfiyetler yaşanabiliyor. Aslında araç sahiplerine kulak versek bu keyfiyetin ücretlerde odaklandığını görebileceğiz.
Öncelikle muayene sürecinden bahsetmek istiyorum.
Aracının muayenesi gelen bir kişinin randevu alması gerekiyor. İnternet üzerinden kolayca randevu alınabiliyor. Uygun olan bir saat diliminde önceden randevu alınabilmesine rağmen, muayene son tarihine yaklaşmış olanların dikkatli olması gerekiyor. Randevu işini son birkaç güne bırakırlarsa geç kalabilirler. Eğer randevu bulmadım diye geç giderlerse, cezalı duruma da düşebilirler.
Randevuyu aldıktan sonra muayene istasyonuna saatinizden çok önce gidilmelidir. Çünkü sıra numarası alınması gerekiyor. Yani, randevu saat 10’da ise en az 1 saat önce gidilmeli. Gidilmez ise saat 10 denilen muayene saati daha geçe düşebilir.
Burada bir konunun altını da çizmek gerekiyor. Randevunuz yoksa muayene yaptırılamaz mı? Yaptırılmaz olur mu? Masa başında bir kişi randevusuz gelenlere o gün için randevu ayarlıyor ve sıra veriliyor. İşte bunun için bile randevu saatinizden önce gitmeniz gerekiyor. Randevulu olanlar saatinde giderlerse geriye düşebilirler.
Sıra alırken asıl yapılmak istenilen muayene ücreti almak. Ücretinizi nakit verirseniz zaten çok memnunlar. Geçtiğimiz yıllarda tamamen nakit olan muayene ücreti kredi kartıyla da ödenebiliyor. Ancak farklı ödüyorsunuz. Örneğin ben 372 lira olan otomobil muayenesine, kredi kartıyla daha fazla ödedim. Banka komisyonunu müşteriye yüklüyorlar. Yani adamların kaybı yok.
Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamışsanız, onu da yapıyorlar. Aynı kampüs içerisinde araçların sıkışıklığı ve müşteri konforunu göz ardı ederek emisyon ölçümü yapıyorlar ve gelsin paralar… Emisyon ölçüm ücreti 90 TL. Bu da çok yüksek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda indirime gitmelidir.
Açıkçası her taşıt sınıfında muayene ücretleri bana göre çok yüksek. 10 dakikalık muayene için bu ücretleri talep etmek vicdanları rahatsız ediyor olmalı. Vida sökmek, sıkmak, tornavida tutmak yok.
Motor ustaları sökme, takma, bazı tamirat işlemleri yapıyor ve 300-400 lira para istiyor. Emek karşılığında alınan para mı vicdani, muayene işinde tekelleşip alınan para mı vicdani?
TÜVTÜRK yabancı ortaklı bir konsorsiyum. Yani Türkiye’den toplanan ücretlerin bir kısmı yurt dışına çıkıyor.
Bu kurumun tekelleşmesine izin vermek yerine alternatifleri olsa ve rekabet nedeniyle insanlarımız daha ucuz muayene işlemlerini yapsa çok daha iyi olacaktır.
Bu alandaki tekelleşmeye son verilmelidir. Muayene ücretleri düşürülmelidir.