Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, ulaşım esnafının kilometre başına aldığı ücretin güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Arslan, “Şoför esnaflığından gelen, her daim ulaşım esnafını desteleyen ve yanımızda olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek ile konuyu değerlendirip görüşeceğiz. Artan maliyetler karşısında esnaf zor durumda. Kilometre ücretlerine yüzde 20 zam talep edeceğiz” bilgisini paylaştı. Başkan Arslan, toplu taşıma esnafının kilometre başına aldığı ücretin en son Temmuz 2024’te düzenlendiğini hatırlatarak, “O dönemde alınan meclis kararıyla kilometre başına 3 TL artı 2 TL olmak üzere bir zam yapılmıştı. Ancak o günden bu yana 8 aydır hiçbir artış olmadı” dedi.
Yüzde 20 talebi
Bu süreçte akaryakıt fiyatlarının yükseldiğini, asgari ücrete yüzde 30, trafik sigortası, kasko ve sanayi maliyetlerine ise en az yüzde 50 oranında zam geldiğini belirten Arslan, toplu taşıma ücretlerine geçtiğimiz ay yapılan zammın ardından ulaşım esnafının da gelirinin güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Ulaşım esnafının mevcut ekonomik şartlar altında zorlandığını belirten Arslan, Büyükşehir Belediyesi’nden kilometre başı ücretlere yüzde 20 oranında bir artış talep ettiklerini açıkladı. Başkan Arslan, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’in destekleri ile belediye meclisimizin bu konuyu en kısa sürede değerlendirerek esnafımız için olumlu bir karar alacağını umut ediyoruz” dedi. Arslan, ulaşım sektöründe çalışan esnafın ekonomik sıkıntılarla mücadele ettiğini belirterek, “Kilometre başına alınan ücretlerin güncellenmesi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşeceğiz. Esnafımıza müjdeli haberler vermeyi umuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız her zaman ulaşım esnafının yanında oldu, bundan sonra da gerekli adımları atacağından hiç bir şüphemiz yok” dedi.
Alt geçit kararı ve trafik etkisi
Son günlerde toplu taşıma araçlarının alt geçitlere girmemesi yönündeki belediye kararına da değinen Arslan, uygulamanın gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanıldığını belirterek, “Şehrimizde de fiziki koşullara uygun yerlerde uygulanması için daha önce taleplerimiz olmuştu. Şu an Mevlana-Güllük arasında bir pilot uygulama yapılıyor. Bizim talebimiz, üç şeritli yollarda da bu modelin uygulanmasıdır” ifadelerini kullandı. Yeni sistemin trafik akışına nasıl bir etkisi olacağını zamanla göreceklerini vurgulayan Arslan, “Sabah ve akşam saatlerinde alt geçitlerde yoğunluk olduğu için üst yolların kullanılması avantaj sağlıyor. Ancak öğlen saatlerinde alt geçitler boş kalırken, üst yollarda ışıklarda beklemek zorunda kalabiliyoruz. Şu an için deneme aşamasında olduğu için kesin bir yorum yapmak zor. Ancak Büyükşehir Belediyesi ve ilgili daire başkanlığının bu konuda ciddi bir çalışma yürüttüğünü biliyoruz. Uzun vadeli sonuçlarını gözlemleyerek değerlendirme yapacağız” dedi.
ESRA ALTUNKES