Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte turizm ve denizcilik faaliyetlerinin yoğunlaştığı Antalya’da, yat ve tekne kaptanları son dönemde uygulamaya konulan atık su deşarj sistemlerine dair yaşadıkları sorunları gündeme getirdi. Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, kaptanlar tarafından iletilen şikayetleri kamuoyuyla paylaşarak, çözüm çağrısında bulundu.
‘48 saatte bir atık vermek zorluyor’
Mevzuata göre 12 metre ve üzeri gezi ve tenezzüh teknelerinden 48 saatte bir atık vermesi istendiğini açıklayan Ünlü, “Ancak ticari tur teknelerinin günlük programları bu uygulamaya uyum sağlamakta zorluk yaratıyor. Sabah saat 10.00’da sefere çıkan tekneler, saat 15.00’te limana dönüyor ve hemen ardından sunset turlarına başlıyor. Ancak akşam saatlerinde atık kabul tesislerinin mesai dışında olması sebebiyle teknelerin atıklarını teslim edemediği belirtiliyor” dedi.
‘Gerçekliklerle örtüşmesi gerekiyor’
Ünlü, günümüz teknelerinde mevcut atık su tanklarının 10 güne kadar yetecek kapasitede imal edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “48 saatlik sınır, özellikle yoğun sezon dönemlerinde teknelerin operasyonel akışını bozuyor. Halbuki imalattan çıkan teknelerin büyük çoğunluğu 10 gün boyunca atık depolayabilecek donanıma sahip. Bu uygulamaların teknik gerçekliklerle ve sahadaki faaliyetlerle örtüşmesi gerekiyor.”
‘Pompa bozuk, kapasite dolu’
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin barınağa kurmuş olduğu atık alım tesisine ilişkin de şikayetlerin arttığını ifade eden Ünlü, birçok tekne kaptanının ‘pompa bozuk’ ya da ‘kapasite dolu’ gibi gerekçelerle geri çevrildiğini söyledi ve bu durumun sezon öncesinde açıklığa kavuşturularak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
‘Denize çıkış delikleri tamamen kapatılıyor’
Yeni uygulamalar kapsamında, liman başkanlığının gerçekleştirdiği kara surveylerinde de önemli değişiklikler yaşandığına dikkat çeken İzzet Ünlü, “Önceden makine dairesinden denize olan çıkışlar körletilmezken, bu sezon miço sintine çıkışı hariç tüm denize çıkışların kapatılması isteniyor. Bu yıl surveyden geçen teknelerde 3 yollu vana bile istenmiyor. Bu da biz denizden ekmeğini kazanan kaptanları oldukça zorluyor” diyerek, bu tür düzenlemelerin sahadaki gerçeklerle uyumlu olması gerektiğini ifade etti.
‘Hep birlikte aynı gemideyiz’
Ünlü, açıklamasını şöyle tamamladı: “Biz denizden para kazanan insanlarız. İçimizde karada acente işleten de var, teknede kaptanlık yapan da, hatta bürokrat olarak görev yapan da. Her yönetmelik her zaman tam anlamıyla doğru olmayabilir. Yaşadığımız sorunları dile getirerek, deneme-yanılma süreciyle daha uygun çözümler bulmalıyız. Elçiye zeval olmaz; hep birlikte aynı gemideyiz ve birbirimizi anlayarak sorunları çözmek zorundayız.”