Antalya Haberleri

‘Üreticiye güç, bölgeye değer’

Konyaaltı ilçesine özgü, coğrafi işaret başvuruları tamamlanan 10 yöresel ürün, kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtımda konuşan Vali Şahin, “Bu sürecin sonunda ürünler ekonomiye katma değer sağlayacağı gibi markalaşmaya da ivme kazandıracaktır” dedi.

Abone Ol

Antalya Valisi Hulusi Şahin’in katılımıyla Çakırlar Bölgesi’nde, Kezban Yenge’nin Yeri’nde gerçekleştirilen toplantı, bölgenin kültürel mirasının korunması ve ekonomiye kazandırılması açısından büyük önem taşıyor. Tanıtım, Antalya Valiliği ve Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD)’nin uzun soluklu iş birliğinin bir sonucu olarak hayata geçti. Toplantıda konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, coğrafi işaretli ürünlerin sadece yöresel birer değer değil, aynı zamanda bu topraklarda yaşayan insanların emeğini ve bir kültürü temsil ettiğini vurguladı. Konyaaltı ürünlerinin tescillenme sürecinin, yalnızca üreticilere kazanç sağlamakla kalmayacağını, aynı zamanda turizme önemli katkılar sunacağını belirten Vali Şahin, “Bu sürecin sonunda ürünler ekonomiye değer sağlayacağı gibi markalaşma sürecine de ivme kazandıracaktır. Bundan sonraki aşama Avrupa Birliği tescilleri olacak. Finike Portakalı gibi tescili olmayan ürünlerin de bu süreçte tescillenmesi için çalışacağız” dedi.

10 ürün için iddialı başvuru

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal ise coğrafi işaret tescil sürecindeki gelişmeleri aktardı. Erkal, 1 Ekim itibarıyla koordinasyon kurulu ekiplerinin çalışmalarını bitirmesini ve başvuruların tamamlanmasını arzuladıklarını ve bu hedefe ulaştıklarını belirtti. Akdeniz Üniversitesi’nde coğrafi işaretlerle ilgili gerçekleştirilen toplantının süreç için bir milat olduğunu dile getiren Erkal, bu süreçte sivil toplum kuruluşları, üreticiler ve kurumlarla güçlü bir iş birliği sağlandığını ve ortaya çıkan potansiyelin beklentilerin üzerinde olduğunu kaydetti. Erkal, Konyaaltı Keçi Peyniri, Konyaaltı Hamur Dolması, Konyaaltı Çakırlar Köy Kahvaltısı, Konyaaltı Çandır Fasulyesi, Konyaaltı Mülkiye Yemeği, Konyaaltı Balkabağı Gözlemesi, Konyaaltı Hacısekililer Portakalı, Konyaaltı Çakırlar Bazlaması, Konyaaltı Fıstık Paşlaması ve Konyaaltı Doyran karası Patlıcanı ile ilgili başvuruların tamamlandığını ve sağlanan ciddi birliktelik sayesinde bu ürünlerin tamamına coğrafi işaret alacakları konusunda iddialı olduklarını vurguladı.

Kültürel mirasın aktarılması

Konyaaltı Kaymakamı Rahmi Köse de, Akdeniz Üniversitesi’ndeki toplantının, kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılması yönünde yürütülen çalışmalara ışık tuttuğunu ifade etti. Kaymakam Köse, sivil toplum örgütleri ve üreticilerle sağlanan bu iş birliğinin, sadece ürünlerin tescillenmesine değil, aynı zamanda yerel kalkınmanın desteklenmesine de katkı sağlayacağını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Köse, özellikle KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan’a ve törenin ev sahipliğini yapan Kezban Yenge’ye teşekkürlerini ileterek, Antalya’nın tarihi ve yerel değerlerini koruma hassasiyetlerinin devam edeceğini söyledi.