Sağlık

Uzmanı uyardı: Fazla tüketilen et kalbi yoruyor!

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla hazırlıklar başladı. Bayram hazırlıkları yapanlar özenle hazırlanan geleneksel bayram sofralarında hem et hem tatlı tüketiminde bazen sınırı kaçırabiliyor.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Turgay Erten özellikle kırmızı et tüketiminin kolesterol ve kalp damar hastalıkları üzerindeki etkisine değinerek fazla tüketilen etin kalbin performans yükünü artırdığını belirtirken, Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Pirçek kahvaltıdan akşam yemeğine kadar günün her öğününde etle hazırlanmış menüleri tüketmenin artan sıcaklarla birlikte sağlık açısından doğru tercih olmayabileceği ve hayvan kesildikten sonra etin hemen tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Kurban Bayramı, bayramların geleneksel yiyeceklerinden olan tatlı tüketiminin yanı sıra et tüketimiyle de öne çıkmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin tüketimi içinse kişilerin genel sağlık durumunun gözetilmesi önemli. Hayvansal kaynaklı besin tüketiminin vücudun kolesterol seviyesini değiştirdiğini söyleyen Medicana Çamlıca Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Turgay Erten, “Bu tarz besinlerin fazla tüketimi, vücutta düşük yoğunluklu lipoprotein yani kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL seviyesinin artış göstermesine neden olmaktadır. Kandaki bu kötü kolesterol düzeyinin yükselmesi ise kalp krizi riskine davetiye çıkarmaktadır. Normal şartlarda LDL seviyesinin 100’ün altında seyretmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra diyabet, damar tıkanıklığı, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişilerde ise doğru beslenme prensipleriyle kolesterol seviyeleri düşürülmeli ve mutlaka kontrol altında tutulmalıdır” dedi.