Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü iş birliğiyle Kemer Crystal De Luxe Otel’de düzenlenen “Sürdürülebilir Gelecek İçin Çevre Eğitimi” kongresi, çevre bilinci oluşturma ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konularına odaklanıyor. Açılış törenine Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdulkadir Ateş, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Derya Baytekin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in Çevre Danışmanı Lokman Atasoy, Kemer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Serap Minta ve çok sayıda bilim insanı, kamu ve özel sektör temsilcisi ile eğitimci katıldı. Açılış konuşmasını yapan Antalya Valisi Hulusi Şahin, çevre merkezli projelerin kaçınılmaz olduğunu belirterek, özellikle Antalya gibi tarımsal üretimde büyük bir paya sahip bölgelerde su yönetiminin sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, “Çevre merkezli operasyonlar yapmamız lazım. Yaptığımız işleri çevreye yönelik gerçekleştirmemizde fayda var. Antalya, dünyanın en büyük sera üretim üssüdür. Türkiye’nin neredeyse yarısının sera üretimini Antalya karşılıyor. Bu nedenle de çok fazla su kullanıyoruz. Seralarda artık suyun yetmeyeceğinin farkındayız. Artık, yağmur suyunun tabanda depolandığı çözümler aramaya başladık. TÜRÇEV’in faaliyetleri çok değerli. Antalya’ya eğitim için geldikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Çocuklarımıza çevre bilinci aşılamazsak başarılı olamayız. Büyük bir çevre bilinci seferberliği gerekmektedir. Bu kongre de buna bir kapı sağlayacaktır. Tüm katılımcılara teşekkür ederim” diye konuştu.
Çevre eğitiminin önemi
TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdulkadir Ateş, çevre bilinci oluşturmanın uzun vadede ekosistemi korumak açısından kritik öneme sahip olduğunu belirterek, vakıf olarak yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncüsü konumunda olduğunu hatırlatan Ateş, bu başarıyı daha da ileriye taşımak için çevre eğitiminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Çocuklara erken yaşta çevre bilinci kazandırmayı hedefleyen yedi aşamalı eko okullar programı kapsamında, Türkiye genelinde yaklaşık 700 okulda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Çevre bilinci konusunda uluslararası bir eğitim akademisi oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Ateş, doğanın korunması için bireysel ve toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini ifade etti. Çevre eğitimi alanında atılacak her adımın, gelecekte doğaya verilen zararın azaltılmasına katkı sağlayacağını belirten Ateş, toplumun tüm kesimlerinin bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
Kongrenin gündemi
Kongrede, iklim değişikliği, doğal kaynakların aşırı tüketimi ve biyolojik çeşitlilik kayıpları gibi konular masaya yatırılıyor. Bilim insanları, akademisyenler, kamu yöneticileri ve özel sektör temsilcileri, ekolojik dengenin korunması için çözüm önerilerini tartışıyor. Tarımda bilinçsiz su tüketimi, plastik atıkların çevreye etkisi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi konuların ele alındığı kongrede, çevre bilincini artırmaya yönelik eğitim programlarının yaygınlaştırılması için yeni stratejiler geliştiriliyor. Çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılabilmesi için sektörler arası iş birliğinin artırılmasının gerekliliği vurgulanıyor. Yarın sona erecek kongrede alınacak kararların, çevre politikalarına yön vermesi ve bölgesel sürdürülebilirlik projelerinin geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Kemer Belediyesi/Bülten
---