Erzurum 1939 doğumlu Reşat abimize bu kez Türk siyasi hayatında dürüstlüğüyle ön plana çıkan, çok önemli bir yeri olan sayın Bülent Ecevit’i ve onun dönemini sordum. Reşat abimiz o yılları şöyle anlattı;
1965 yılında CHP Genel Başkanı İsmet İnönü aniden ‘CHP ortanın solundadır’ diye bir slogan ortaya attı.
Döndü Turhan Feyzioğlu, Nihat Erim ve Kemal Satır gibi daha önce başbakan yardımcılığı ve çeşitli bakanlıklarda görev alan bu üçlüye ayrı ayrı genel sekreterlik teklif edildi. Bu siyasette güçlü kişiler genel sekreterliği kabul etmeyince genç Bülent Ecevit, bu işe talip oldu ve CHP’nin genel sekreteri oldu. 12 Mart 1971’de genelkurmay ve arkadaşları (Genelkurmay Başkanı Memduh Talmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Celal Eyiceoğlu) Demirel hükümetine muhtıra (ihtar) verdiler. Demirel hükümeti istifa etti. Bülent Ecevit de CHP genel sekreterliğinden ayrıldı. Ecevit muhtırayı destekleyen İsmet İnönü’ye karşı muhalefet başlattı. Bu durum üzerine CHP olağanüstü kurultayı toplandı. Kurultayda İsmet İnönü yenilgiye uğradı. Bu durum üzerine İsmet İnönü CHP genel başkanlığından ve CHP’den istifa etti.
Hemen toplanan CHP kurultayında Bülent Ecevit oy birliğiyle CHP genel başkanı oldu. CHP’lilerin umudu Ecevit oldu.
1973 yılındaki genel seçimlerde Adalet Partisi üçe bölündüğü için (Demokratik Parti, Milli Selamet Partisi.)
CHP’nin genç ve umudumuz dedikleri Ecevit’in partisi CHP birinci çıktı.
Bundan sonra Türkiye’mizde koalisyon dönemi başlamış oldu. 1973’teki seçimden sonra CHP ve Milli Selamet Partisi ilk koalisyonu kurdu. Ortak noktalarda anlaşamayan bu koalisyon 6 ay kadar sürdü. Başbakan Ecevit istifa etmek zorunda kaldı. Hükümet düştü.
Uzun müddet hükümet arayışından sonra Adalet Partisi başkanlığında Milli Selamet Partisi ve Cumhuriyetçi Güven Partisi koalisyon hükümeti kurdular (üç parti.)
Koalisyon sürerken Adalet Partisi’nden 11 milletvekili istifa etti. Koalisyon hükümeti mecliste çoğunluğu yitirdi. Güven oylaması yapıldı. Sonucunda hükümet düştü. Bülent Ecevit başkanlığında Adalet Partisi’nden istifa eden 11 milletvekili CHP’nin başındaki Ecevit’le birlikte hükümeti kurdular.
Bu hükümet başarısız olduğu için 22 ay süren 55 parlamenterin yapıldığı ara seçimde çok ağır bir mağlubiyet aldığı için istifa ettiler. Süleyman Demirel başkanlığında tek başına bir azınlık hükümeti kuruldu.
Siyasi tarihe 24 Ocak Kararları olarak geçen ekonomik istikrar paketi açıklandı. Ve hayata geçirildi.
Bu hükümetin yüzde 8’le aldığı enflasyon yavaş yavaş meyvesini verirken ülkemizde ‘sağ ve sol’ kavgası tırmandı.
Bu süreçte en az üç binden az olmamak veya beş binden az olmak üzere insanlar sağ sol kavgasında yok oldu.
12 Eylül 1980’de Kenan Evren önderliğinde (Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tüme, Jandarma genel Komutanı Sedat Celasun) darbe yaptılar.
Devamı haftaya…