Sektörün önde gelen oyun motorlarından biri olan Unity, çeşitli platformlarda oldukça popüler ve görsel açıdan çarpıcı oyunların bazılarının temelini oluşturmakta. Peki bir oyun motoru ne işe yarar ve Unity neden öne çıkmakta? Oyun motorları, geliştiriciler tarafından video oyunları tasarlamak ve oluşturmak için kullanılan, karmaşık grafiklerden temel fizik ve mekaniklere kadar her şeyi oluşturmak için gerekli araçları sunan yazılım paketleri olarak tanımlanabilirler. Unity, hem sektöre ilk adımlarını atan acemilere hem de deneyimli profesyonellere hitap eden çok yönlü ve erişilebilir bir platform sağlaması sebebiyle öne çıkıyor. Mobil cihazlardan konsollara ve sanal gerçeklik sistemlerine kadar çok çeşitli platformları destekleyerek geliştiricilerin vizyonlarını çeşitli ve ilgi çekici yollarla hayata geçirmelerine olanak tanımakta. Bu vizyon ister küçük bağımsız bir oyun olsun ister büyük ölçekli bir yapım olsun.
Physics Material
Unity’de physics material ya da dilimizdeki karşılığı ile fizik materyali, çarpışmalar sırasında yüzeylerin nasıl etkileşime gireceğini tanımlayan oyun içi varlıklardır. Bu tanımlamalara yüzeylerin ne kadar esnek ya da kaygan olduğu gibi özellikler örnek olarak verilebilir. Geliştiriciler, bir collider’a fizik materyali uygulayarak nesnenin sürtünme gibi özelliklerini kontrol edebilir ve diğer nesneler ile çarpıştığında nasıl hareket edeceğini, davranacağını etkileyebilir. Fizik materyalleri, bir oyunda gerçekçi fiziksel etkileşimler oluşturmak için oldukça önemlidir.
Physics2D
Unity’de Physics2D, iki boyutlu oyunlarda kullanılan ve iki boyutlu bir ortamdaki nesneler için gerçek dünya fiziğini simüle eden fizik sistemidir. İki boyutlu oyun objeleri için çarpışmaları, kuvvetleri, katı cisim dinamiklerini ve benzerini ele alarak geliştiricilerin doğru ve tepkisel fiziksel davranışa sahip oyunlar oluşturmasına olanak tanır.