Bir video oyunu oynarken veya görsel olarak etkileyici bir film sahnesi izlerken “Bunu nasıl yapmışlar acaba?” sorusunun aklımıza takıldığı zamanlar olmakta. Bu soruya verilebilecek cevaplardan bir tanesi ise Unreal Engine’dir. İnanılmaz derecede gerçekçi grafikler üretme ve karmaşık animasyonları yönetme becerisiyle bilinen Unreal Engine, küçük bağımsız oyunlardan büyük yapımlara kadar pek çok proje için geliştiricilerin favorisi haline gelmiş bir oyun motorudur. Basit bir ifadeyle oyun motoru, geliştiricilerin oyunlar ve sürükleyici deneyimler oluşturmak için kullandıkları bir yazılım paketi olarak tanımlanabilir ancak Unreal Engine oyun sektörünün ötesine geçerek film, mimari, otomotiv tasarımı ve sanal gerçeklik eğitimi gibi farklı sektörlerde kendine yer edinmiş durumda. İster video oyunu tutkunu olun ister teknoloji meraklısı olun isterseniz de sadece modern medyanın perde arkasına bir merakınız olsun fark etmeksizin Unreal Engine isminin bir şekilde karşınıza çıkma olasılığı oldukça yüksek.
Shader
Unreal Engine’de Shader, bir yüzeydeki piksellerin nasıl işleneceğini belirleyerek nesnelerin farklı ışık ve koşullar altında nasıl görüneceğini etkileyen programdır. Shader, Unreal Engine’e özel bir terim olmayıp başka oyun motorlarında, Blender gibi üç boyutlu modelleme programlarında veya benzer başka yazılımlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
Lighting
Unreal Engine’de Lighting ya da dilimizdeki karşılığı ile Işıklandırma, isminden de tahmin edilebileceği üzere bir sahnede güneş ışığı, lamba ve benzerini simüle etmek için sahneye ışık kaynaklarının eklenmesi sürecine denir. Işıklandırma, bir sahnenin verdiği duyguyu, sahnenin gerçekçiliğini ciddi şekilde etkileme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden üzerine iyi düşünülmesi, düzgün planlanması önemlidir.