Amerika'da 1940’larda yapılan bilimsel bir araştırmada Amerika'da o dönem insan ömrü 47 yıl, bu 47 yılın 45 yılının sağlıklı geçtiği son iki yılın ise hastanede geçtiği görülüyor.
Günümüz Amerika'sında ise insan ömrünün 77 yıla çıktığı, bu 77 yılın 63 yılının sağlıklı geçtiği geri kalan 14 yılının ise hastanelerde geçtiği ortaya çıkmış.
İnsanın yaşamına devam edebilmesi sağlığıyla çok ilgilidir.
Yukarıda verdiğim istatistik Amerika'ya aitti.
Peki ülkemizde yaşam ortalaması ne durumda dersek 1900'lü yıllardaki yaş ortalamasının çok çok üzerinde olduğunu görmekteyiz.
Bunun sebebi olarak da değişen yaşam koşulları daha modernize daha kolay hayatlar tıp biliminin insan sağlığıyla ilgili büyük gelişimi teknoloji sayesinde rahat yaşamlar gıdaların çeşitlenmesi beslenmenin karın tokluğu ile alâkası olmadığının ortaya çıkması yürüyüş başta olmak üzere egzersiz ve sporun yaşamda büyük yer tutması olarak karşımıza çıkıyor.
Bütün bunların yanısıra Amerika'daki kadar obezite sıkıntısının ortaya çıkardığı hastalıklara ülkemizde rastlanmamaktadır.
Bu da bize gösteriyor ki yaşamın daha sağlıklı daha uzun olabilmesinin bazı önemli şartları var. Bunların başında bilinçli beslenme, vücudumuza zararlı olan maddelerden uzak kalmak, doğal beslenmek, rahatsızlığımız olmadan da belli periyotlarla doktor kontrolüne önem vermek.
Elbette toplumumuzda sağlık sorunları yüzünden kısa yaşamlara şahit oluyoruz ancak medeniyetin getirdiği yaşam koşulları çerçevesinde kişisel bakımın, bilinçli beslenmenin daha uzun ömürleri de görüyoruz.
Genel olarak değerlendirirsek tıp biliminin ülkemizde dünya devletleri arasında çok ileride olmasını da söyleyebiliriz. Amerika'daki istatistikler ülkemizde değişik veriler gösteriyor.
İnsan önce sağlık dediği sürece ömürler daha da uzun olacaktır.
Gönlünüz ve kalbiniz kendisine değer veren sağlığına öncelik verenlerden olsun.