“Otizmli çocukları bir araya getirmek benim en büyük hayalimdi. Kaybedecek bir şeyim yoktu. Şansımı denemek istedim ve başarılı da oldum.”
Hayallerinin peşinde yılmadan, yorulmadan koşan insanlara oldum olası hayran olmuşumdur. Hele de böyle bireysel değil de toplumsal hayallerin peşinden koşan, böyle tertemiz canlara ümit olan insanların varlığı hayatı daha yaşanır ve daha ümitli kılıyor. Hayallerinin seslerini, korosunu yaratabilene selam olsun.
Orçun Berrakçay, koro çalışmalarına 4 öğrenciyle başladıktan sonra evlerinden çıkmayan otizmlilere ulaşarak öğrenci sayısını bir yılda 40’a çıkardı.
Onlara enstrüman çalmayı ve şarkı söylemeyi öğreten Berrakçay’ın bu azmi otizmli öğrencilerin ailelerini de mutlu etti.
Gönüllü müzik öğretmenlerinin de destek verdiği koro, 6 yılda Türkiye ve dünyanın 180 kentinde konser verdi.
Koroda tanıştıkları müzik sayesinde hayatları değişen otizmli öğrenciler, güzel sanatlar liseleri ve üniversitelerin müzik bölümlerinde eğitim almaya başladı.
Orçun Berrakçay kimdir?
1982 yılı doğumlu Orçun Berrakçay, ilk ve orta öğrenimini Seydişehir’de tamamladı. Antalya Aldemir Atilla Konuk Anadolu Lisesi yabancı dil bölümünden 2000 yılında mezun oldu. Aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda lisans eğitimine başladı ve 2004 yılında tamamladı. 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzik Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başladı ve Temmuz 2008’de “Müziğin Bir Yaygın Gelişimsel Bozukluk Tipi Olan Otizmde Ortaya Çıkan Problemli Davranışlar Üzerindeki Etkisi: Ritim Uygulaması Çerçevesinde Dört Örnek Olay Çalışması” başlıklı tezini tamamlayarak mezun oldu. 2009 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzik Bilimleri Anabilim Dalı’nda doktora eğitimine başladı ve Eylül 2015’de “Deve Güreşi Ritüellerinde Müzik ve Müzisyenlik” başlıklı tezini tamamlayarak mezun oldu. Ayrıca 2011 yılında Erasmus programı kapsamında öğrenci olarak Macaristan’a gitti. Szeged Üniversitesi Juhasz Gyula Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’nde bir yarıyıl süresince eğitim aldı. Macaristan’da bulunduğu süre içinde iki ayrı özel eğitim okulunda gönüllü olarak otizmli çocuklarla müzik çalışmaları yaptı. Nisan 2013’de İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nu kurdu. 2017 yılında İZOT Mini’nin de kurulmasıyla, çalışmalarını ortalama 60 otizmli genç ve çocukla sürdürmeye devam ediyor. İngilizce ve başlangıç düzeyinde Macarca bilen Berrakçay’ın, müzik ve otizm üzerine makale, bildiri ve çevirileri vardır.