Bir dönemin, bir kuşağın başkaldırısının, isyanının sembolü olmuş mücadele gücü aşılayan bir marş.
Elvada Güzelim veya Güzelim Elvada: Bella Ciao.
Sosyal medyadan derlediğimiz Güzelim Elveda’nın hikayesini okuyalım.
Bella Ciao 1940’lı yıllarda Modena dağlarında İtalyan faşist lider Mussolini ve Nazi Almanya’sına karşı mücadele eden partizanlar tarafından bir marş olarak kullanılmaya başlandı.
Bu marş geri dönüp dönmeyecekleri belli olmayan direnişçilerin sevdiklerine bir tür veda anlamı taşıyordu.
1947 yılında Prag Gençlik Festivali'nde şarkı geniş kitlelere ulaştı.
Popüler kültürde eseri ilk yorumlayan isim ise ünlü İtalyan sanatçı Milva’dır.
Aralarında Türkçe de olmak üzere marş 23 dile tercüme edildi. Türkiye'de Grup Yorum ve Volkan Konak, Amerika'da Dean Reed, Sovyetler Birliği'nde ise, bir Azerbaycan efsanesi olan Müslüm Magomayev marşı hem Rusça hem de İtalyanca okuyarak esere kendi yorumunu katmıştır.
1968 yılında Dünya’yı kasıp kavuran öğrenci ayaklanmaları sırasında direnişçilerin simgesi yine “Bella Ciao” oldu. Aynı zamanda 2013 yılında Ukrayna’da ayaklanan halk Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’i “Vitya, Çao” diyerek uğurluyordu.
Günümüzde ise şarkı, bir İspanyol yapımı olan ve düzene karşı başkaldırıyı konu alan “La Casa De Papel” dizisiyle tekrar gündeme geldi.
Kısaca geri dönmeyi düşünmeyenlerin dillerinden düşürmedikleri, özgürlüğün ve mücadelenin simgesi olmuş “elveda güzelim” sloganı nesilden nesillere aktarılan bir efsane olmuştur.
Zulüm olduğu müddetçe, elbette elveda güzelim diyecek zulme başkaldıranlar olacaktır. Dünyada zulüm de hiçbir zaman bitmeyeceğinden, elveda güzelim, dünyanın her yerinde özgürlüğe aşık zulme başkaldıranların dillerinde yaşamaya devam edecek.
Tüm geri dönmeyenler adına teşekkürler...
Tüm geri dönmeyenler adına teşekkürler...