Sosyal güvenlik yasalarınca Ülkemizde her bireyin sosyal güvencesi olmak zorunda. Zorunlu sigorta türleri eski adıyla SSK (4/a) , bağ-kur ( 4/b), emekli sandığı (4/c) ve Genel Sağlık Sigortası’dır.
Son günlerde Bağ-Kur borçları için alışık olmadığımız gelişmeler yaşanıyor. Prim borcu olanlara ÖDEME EMRİ gönderiliyor. Borç ödenmez ise bağ-kurlu icralık olabilir.
NEDİR OLAY?
SGK 2015 yılında çıkarmış olduğu bir genelgeyle 30 Nisan 2015 tarihinden önce kuruma 12 aydan fazla prim borcu olanlara geçmişe yönelik borçlarını sildirme hakkı tanımıştı. Borçlarını sildirmek isteyen sildirdi , günlerde silindi.
Ancak sigortalıların prim borçları günden güne yine arttı. Gerek günü silinenler gerekse günü silinmeyenler borçlarını ödemediler/ödeyemediler. Anlaşılan o ki; kurumda tahsilat için kolları sıvadı.
SGK İCRA TAKİBİ YAPABİLİR Mİ?
6183 sayılı Amme Alacağı Kanunu hükümlerine göre icra takibi ve haciz yapabilir. Banka hesaplarına, menkule, gayrimenkule, hak ve alacaklara haciz yapabilir. Haciz edilen mal ve hakları paraya çevirip borca sayabilir.
ÖDEME EMRİNE KARŞI NE YAPILABİLİR?
* Borcun tamamı ödenebilir
* Amme Alacağı Kanunu 48.maddesine göre taksitlendirme yapılabilir.
* Kuruma karşı İş mahkemelerine dava açılabilir. Dava açma süresi ödeme emrinin tebliğinden itibaren 15 gündür. Dava açılması takip ve tahsilatı durdurmuyor.
İŞLEM YASAYA UYGUN ANCAK BAĞ-KUR LUYA HAKSIZLIK VAR
Ne haksızlığı, borcu var ödesin diyen olabilir. Haksızlık konusu şudur;
2 aydan fazla Bağ-kur prim borcu olanlar sağlık hizmetinden faydalanamıyor, ne tedavi ne ilaç alabiliyor, ancak almadığı sağlık hizmetinin bedelini gecikme faizi ile birlikte ödenmesi isteniyor.
Bağ-Kur primleri ,
* Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortası,
* Kısa Vadeli Sigorta Kolları (İş Kazası ve Meslek Hastalıkları, Hastalık, Analık Sigortası),
* Genel Sağlık Sigortası
olmak üzere prime esas kazancın %33,5 ile %39 arasında değişiyor.
NE OLABİLİR?
Bağ-Kurlu alacak olduğu hizmetin bedelini ödemeli. Kişinin geriye dönük sağlık hizmeti alma şansı var mı? Hiçbir şeklide mümkün değil. Ancak emekli olma hakkı gelecekte var. Geçmişe yönelik kullanılamayan hakkın bedeli istenmemeli.
YAPILANDIRMA YASALARI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Geçmişte haklarından vazgeçmek kaydıyla gün silinmeleri, birikmiş borçlara af yasaları getirilip kolaylık sağlanması toplumda düzenli ödeme bilincini maalesef zedeledi.
Kamuya olan borçların çoğalmasının bir nedeni de nasıl olsa bir af gelir düşüncedir…
TAVSİYEM
İmkanı olan borcunun tamamını, olmayanların taksitlendirme yaparak hem taksiti hem cari dönem primini yatırmasıdır. Bağ-kur primini düzenli ödeyenler %5 düzenli ödeme indirimi alıyor. Bu rakam asgari ücret üstünden prim yatıranlar için aylık 101,47 TL. kazanç demek.
Yıllık 1.217,64 TL.
Buda 2 aylık bağ-kur primi teşvikten demek.
Takdir sizin…
Ben 1 1 2018 tarihinde bagkurgitim. Kimliyimi memura verdim dukuman ba a verdi memur dedi 5 aysonra emeklisi yane maylsl haziran 1 degitim memur bilgi sayarda baktl gonlerin Şilinmis onunicin pirimborclarlda ödemedi.bagkurda benim 4 milyar alacaglm görunuyor benim hayatım altust oldu hastaylm ilacta alamlyorum lütfen yetkilere sesleniyorum hakslz değilim dukumanlar elimde cesaretini varsa soruşturan lütfen cevabl bekliyorum. 05417753321. Tcem. 28216516214. Lütfen bekliyorum