10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 6663 Kanuna göre; Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren 3 vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna edildi. İstisna her yıl için 75.000.-TL'sı olup faaliyete başlanılan yıldan itibaren 3 yıl boyunca devam edecek. İlk defa işe başlamadan kasıt daha önceden kendi adına bağımsız bir Ticari, Zirai veya Mesleki faaliyet yürütmemesi ve Gelir vergisi mükellefi olmamaları gerektiğini ifade etmektedir.
İSTİSNA SADECE GELİR VERGİSİ İÇİN
İstisna, sadece kanunda belirtilen Ticari, Zirai veya mesleki faaliyet yapacak olan genç girişimciler için geçerli olup, Gayrimenkul Sermaye İradı Kazançlarına (Kira Gelirlerine), Ücret Gelirlerine, Menkul Sermaye İradı Kazançlarına ve Değer artış kazançlarına uygulanmayacaktır. İstisna sadece Gelir Vergisini kapsıyor. KDV, Stopaj, ÖTV gibi vergileri kapsamıyor.
29 yaşını doldurmamış genç girişimciler işe başladığında 29, 30 ve 31 yaşlarında da istisnadan faydalanabilecek.
İSTİSNADAN FAYDALANABİLMEK İÇİN
1-İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,
2-Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),
3-Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,
4-Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,
5-Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması gerekiyor.
3 YILLIK İSTİSNA KAZANCI 53.7 BİN
İstisnanın tamamından faydalanmak için 1 yıllık KAR’ın 75 bin TL ve üzeri olması gerekiyor. Eğer bir yıllık kar 50 bin TL ise 50 bin TL kadar kısım için istisna uygulanacak. Zarar edilmesi halinde istisnadan faydalanmak mümkün değil.
İstisna süresince 75 bin TL ve üzeri kar eden genç girişimci 53.7 bin TL yıllık gelir vergisini ödemeyecek.(2017 yılı baz alınarak hesaplandı)
HİLELİ DEVİR YAPILMAMALI
Kanun koyucu kanunun amacının farklı kullanılmasını engellemek maksadıyla,Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması şartı koymuş.
HİLELİ DEVİR YAPILIRSA
İstisna kapsamında ödenmeyen vergi, VERGİ +CEZASI ile birlikte ödenir. “Kaş yapacağım derken göz çıkarmak olur.”
EMEKLİLİK NEDENİYLE DEVİRLERDEDE TEŞVİK OLMALI
Kanun ölüm dışında aileden ve akrabadan işyeri devirlerini kabul etmiyor. Gözden kaçan bir husus var. Emekli olan babanın, annenin, aile üyesinin işini yapacak olan Genç Girişimci “Mali Müşavir, Avukat, Bakkal, Mobilyacı, Kuyumcu” akrabasının işini devir almayacak da, kimin işini devir alacak?
FAALİYETE YILBAŞINDA BAŞLAMAK FAYDALI OLUR
İlk defa faaliyete başlayacak genç girişimcilerin işe başlamalarını yılsonuna denk getirmemelidirler. Zira, yılın aralık ayı içinde işe başlayacak genç girişimcinin bir ay içinde 75.000.-TL'sı kazanç elde etme ihtimali az olduğundan bir hesap dönemini istisnadan tam olarak faydalanmadan kapatabilirler. Bu hallerde genç girişimcilerin faaliyete yılın başlarında başlamaları menfaatlerine olacaktır.