İş hayatında bazen sezonluk, bazen beklenmeyen nedenlerden fazla mesai yapılmakta. Fazla mesai yapılması konusunda işçi ile işveren arasında uyuşmazlıklar yaşanmakta. Uyuşmazlıkların en büyük nedeni işçiden yazılı onay almamak. Kanuna göre işçisine fazla mesai yaptırmak isteyen işveren, yazılı onay almak zorunda.
Haftalık 45 saati aşan çalışmaları fazla mesai sayılmaktadır. Fazla mesai günde11, yılda 270 saati geçemez.
NE ZAMAN ONAY ALINACAK
Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay iş sözleşmesinin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alınır. Alınan onay işçi özlük dosyasında saklanmalıdır.
ONAY ALINMAYACAK HALLER
Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.
İŞÇİ 30 GÜN İÇİNDE ONAYI GERİ ALABİLİR
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.
ZORLA MESAİ YAPTIRILIRSA
İşçi iş sözleşmesini haklı nedenle fesih edip dava açma hakkına sahip. İşçi hak etmişse dava yoluyla kıdem ve ihbar tazminatını alabilir.
ULUSAL BAYRAMLARDA ONAY GEREKLİ
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
Fazla Çalışma Yaptırılmayacak İşçiler
- 18 yaşını doldurmamış işçiler,
- İşyeri hekiminin veya Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı hekiminin, bunların bulunmadığı yerlerde herhangi bir hekimin raporu ile belgelenen işçiler,
- Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler,
- Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçiler.
- İş Kanunun 42 nci maddesi uyarınca zorunlu nedenler ve 43 üncü maddesi uyarınca olağanüstü haller dışında yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
Kural olarak fazla mesai yapması istenen işçiden mutlak suretle yazılı onay almak zorunluluğu bulunmakta. Onay iş sözleşmelerine eklenecek bir madde ile yada ayrı olarak da alınabilir. En önemlisi ise işçi ile iş ilişkisi devam ettiği sürece her yılın başında işçiden fazla mesai onayı yeniden alınmalı ve mutlak suretle yazılı olmalı.
Nitekim konu ile ilgili Yargıtay’ın vermiş olduğu bir çok kararda yazılı onay olmadan işçiye fazla mesai yaptırılamayacağı, zorlanırsa işverenin tazminat ödemek zorunda kalacağı yer almaktadır.
Fazla mesai dilekçesinin her yıl alınma şartı kaldırıldı mı üstad...