1985 yılında uygulamaya başlanılan KDV’de bugüne kadar değişiklikler oldu. Ancak bu kadar kapsamlı değişiklik olmamıştı. Tasarı 25 Maddeden oluşmakta.
Tasarının en popüleri DEVREDEN KDV’nin iade edilmesini içeren düzenleme. Tasarı öncesi Maliyeden KDV iadesini belirlenmiş bazı işlerde faaliyet gösteren firmalar alabiliyordu. Şimdi ise şartlara uyan bütün KDV mükellefleri iade alabilecek.
Tasarı ile devreden KDV’nin 1 yılda indirilememesi halinde mükellefe iadesi yapılacak. Bu süreyi 3 aya kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkili. Tabii ki KDV iadesi sorgusuz sualsiz olmayacak. Maliye Bakanlığı inceleme yapacak.
KDV İADESİ 3 AY İÇİNDE GERÇEKLEŞMEZ İSE MALİYE FAİZ ÖDEYECEK
Mükelleflerin katma değer vergisi iadelerini üç ay içerisinde alabilmelerine, aksi takdirde kendilerine faiz ödenmesine imkan sağlanıyor.
İHRACATÇILARA MUAFİYET ARTACAK
İhracatın teşvik edilmesi kapsamında ihraç edilen mallar nedeniyle yüklenilen katma değer vergisinin iadesinde, genel oranın geçilmemesi kaydıyla, ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılmasına imkan sağlanıyor.
ESNAF, DOKTOR, MALİ MÜŞAVİR, AVUKATA.. TEK ORANLI KDV GELİYOR
İşletme hesabı esasına göre defter tutan küçük işletmeler ile serbest meslek erbabının, satışları nedeniyle hesaplanan katma değer vergisi dahil toplam hasılatlarına, sabit bir oran uygulayacakları ‘’hasılat esası vergileme sistemi’’ getirilmek suretiyle, bu mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun sağlanması amaçlanıyor.
KÜÇÜK ESNAFIN ÖDEYECEĞİ KDV’NİN VADESİ 2 AY UZAYACAK
İşletme hesabı esasına göre defter tutan küçük işletmelere, aylık katma değer vergisi beyannamelerine göre tahakkuk eden vergiyi, normal vade tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödeme imkanı getiriliyor.
YABANCIYA SAĞLIKTA KDV İSTİSNASI
Sağlık sektörünün teşvik edilmesi kapsamında. Türkiye’de ikamet etmeyen yabancılara verilen sağlık hizmetleri istisna kapsamında alınıyor.
HAYIRSEVELERE KDV İSTİSNASI
Hayırseverler tarafından yaptırılarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, ibadethaneler, yaygın din eğitimi verilen tesisler, gençlik merkezleri, gençlik ve izcilik kamplarının inşa edilmesine ilişkin hayırseverlerce satın alınan mal ve hizmetler katma değer vergisinden istisna tutulacak.
Devamı bir sonraki yazıda…