Bir çok evin temizlik işlerini gündelikçiler yapmakta. Temizlik işlerini günlük yaptıranlar olduğu gibi her gün temizlik dışında ütü, yemek, çocuk bakımı gibi yaptıranlarda var. Gündelikçi çalıştıranlar 1 gün bile olsa sigorta yaptırmak zorunda. Aksi halde 1 günlük sigortanın faturası çok ağır olabilir.
Bir günlük sigortanın ne kadar ağır bedeli olabilir?
SGK’nın düzenleyeceği idari para cezası ile ev hizmetlerinde sigortasız çalışanın evde bulundukları esnada kazaya maruz kalmaları durumunda bu kazaya bağlı olarak sakatlanmaları ya da ölmeleri hâlinde kendilerine ve hak sahiplerine SGK’nın bağlayacağı gelirler ile yapacağı tedavi masrafları, sadece sigortasız çalıştırılmaları nedeniyle ev sahiplerinin hiçbir kusurları olmasa bile ev sahibine ödettirilmesi de söz konusu olmaktadır.
1 Örnek
Ayda bir günlüğüne ev temizliğe gelen kadın temizlik işçisinin cam silerken düşüp vefat etmesi halinde SGK bu durumu iş kazası olarak kabul ediyor. Ölen kadının eşine, çocuklarına, anne-babasına bağlayacağı tüm gelirlerin peşin değeri üzerinde çıkacak bedeli ev sahibi ödeyecektir. Ödenecek bedel vefat eden kişinin hangi yaşta ortalama kaç yıl yaşam sürebilir hesaplamalarına göre yapılıyor. Vefat eden kişi genç ise daha çok bedel çıkar.
Gündelikçi Sigortası Nasıl Olacak?
Ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az çalışanlar ile 10 günden fazla çalıştırılan olarak ikiye ayrılıyor. 10 günden az çalıştırılanlar sadece İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI sigortası kapsamında, 10 günden fazla çalıştırılanlar ise tüm sigorta kollarına tabi sigortalı kapsamında sigortalı sayılıyorlar.
Ne Kadar Prim Öderim?
10 günden az çalışan bir kişi için günlük 1,96 TL. ödeniyor. Haftada bir gün gelen gündelikçi için (4 gün x 1,96) 7,84 TL. ödenecek. Bu tutar sadece iş kazası ve meslek hastalığı primi.
10 günden fazla çalışan için çalışma gün sayısına göre prim değişir. 30 gün çalışan için 1.103,63 TL, primini düzenli ödeyenler 956,47 TL prim ödeyecek.
Çalışanın emekli olması halinde de sigortası yapılmak zorunda.
Bildirimler Nasıl Yapılacak?
SGK’ya, ev hizmetlerinde “10 günden az sigortalı alıştırılacaklara İlişkin başvuru formu” veya e-devlet aracılığından yapılan bildirim. www.turkiye.gov.tr adresinin “e-hizmetler” menüsünün altında bulunan “ev hizmetleri” kısmını seçerek bildirimde bulunmak mümkün. Form çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar, SGK’ya gönderilecektir. Çalışmanın devam eden aylarda da devam etmesi halinde her ay için ayrı ayrı form verilmeyecektir. Çalışma günü ve çalışanın değişmesi halinde bildirim yeniden yapılacaktır.
Ev Hizmetlerinde “10 gün ve daha fazla çalıştırılacaklara ilişkin bildirge” ile beyan edilen işe giriş tarihine göre sigortalı tescili yapılmaktadır. Bildirgedeki çalışma gün sayısı ve prime esas günlük kazanç beyanına göre prim tahakkukları gerçekleştirilecek olup, APHB düzenlenmeyecektir. Ödemeler bankalar vasıtasıyla yapılacaktır.
Belki epeydir gündelikçi çalıştırıp sigortasını yapmayanlar vardır. Bugüne kadar hiçbir şey olmadı, bundan sonrada bir şey olmaz düşüncesi ile hareket edenler olabilir. Amma velakin kazanın, belanın ne zaman geleceği hiç belli olmaz..
Bir gün bile temizliğe gelen gündelikçi çalıştırıyorsanız sigortasını yapın. Bir simit parası eden (1,96 TL) sigorta primi ödemek yerine misli ile bedel ödemek zorunda kalırsanız çok üzülürsünüz…