Verginin kaskosu olur mu diyenler olabilir. Verginin kaskosu MATRAH ve VERGİ artırımıdır desek yanlış olmaz herhalde. Resmi Gazetede yayımlanması ile yürürlük kazanan halk arasında AF YASASI olarak bilinen yasada ana başlıklardan birisi de vergi ve matrah artışıdır. Vergisel yükümlülükler anlamında geçmişe bir çizgi atmak ve temiz bir sayfa bırakmak için oldukça önemli bir konudur.
Matrah ve Vergi Artışı Nedir?
Kanunda belirlenen “Vergi Türleri” için belirlenen kriterler, belirtilen şartlar ve oranlar nispetinde arttırılmasıdır. Yani biraz daha vergi ödeyerek mali geçmişi temizlemekte denebilir.
Kimler Faydalanabilecek?
1) Gelir Vergisi Mükellefleri
a) Ticari Kazanç
b) Zirai Kazanç
c) Ücret Geliri
ç) Serbest Meslek Kazancı
d) Gayrimenkul Sermaye İradı
e) Menkul Sermaye İradı
f) Diğer Kazanç ve İratları
elde edenler.
2) Kurumlar Vergisi Mükellefleri
a)Anonim Şirketler
b)Limited Şirketler
c)Sermayesi Komandit Şirketler
d)Kooperatifler.
faydalanabiliyor.
Kimler Faydalanamayacak?
Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler faydalanamazlar. Defter tutmakla yükümlü olmayanlar faydalanabiliyor. Bu hükmün uygulanması için; yasa yürürlüğe girmeden önce mükellef hakkında bir tespitin yapılmış olması gerekir.
Bu durumda ülkemizde sık karşılaşılan halk arasında “Naylon Fatura” diye bilinen sahte fatura düzenleyenler faydalanamayacak, bilmeden kullananlar faydalanabilecek.
Defter ve belgelerini, matrah artışından sonra kayıp edenler olursa ne olacak?
V.U.K 359’a göre defter ve belgelerin ibraz yükümlülüğün yerine getirilememesi nedeniyle, Maliye, mükellef hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilir… Onun için defter ve belgelerin muhafaza edilmesi mükellefin her zaman menfaatine…
Vergi ve Matrah Artışı Yapmalı mı? Yapmamalı mı?
Efendim, benim bütün işlerim “RESMİ”, faturamı tam keserim, faturamı tam alırım, vergimi düzgün öderim, neden matrah artışı yapıp ek bir vergi ödeyeyim diyenler de olabilir… Vergi ve Matrah artışı yapmak yasal bir zorunluluk olmadığı için isteyenler yapabilir, istemeyenler yapmaz!
Geriye dönük Gelir ve Kurumlar vergisi için son dört yılını ( 2013, 2014, 2015, 2016 ), KDV ve STOPAJ için son beş yılını (2013, 2014, 2015, 2016, 2017) rafa kaldırmak, acaba defterlerim incelenirse vergi ve ceza ödemek zorunda kalır mıyım, ödeyecek olursam ne kadar öderim, çıkacak vergi veya cezayı nasıl öderim endişe ve kaygısı içinde bulunmak istemeyenler için büyük bir fırsat kapıda.
Yeni çıkacak yapılandırma yasasından önce 2015 yılına kadar matrah ve vergi arttıranlar sadece 2016 ve 2017 yılını artıracaklar. Önceden vergi ve matrah artışından faydalananlar ve faydasını görenler kuşkusuz faydalanacaklardır
Vergi Kaskosu Yaptırmak Zorunlu Değil
Mükelleflerin zorunlu olarak yerine getirmesi gereken ödevleri bulunuyor ancak Matrah ve Vergi artışı zaruri değil.
Vergi KASKOSU yaptırarak rahat etmek isteyenler bu hakkı kullanabilirler.