Geçtiğimiz hafta sonu X (eski Twitter) tarafından bir açıklama yapılarak, Brezilya’daki operasyonların ivedilikle durdurulup şirketin ülkeden tamamen çekileceği açıklandı. Geçtiğimiz haftalarda yorumlamaya çalıştığımız üzere, bünyelerinde sosyal ağları da barındıran küresel teknoloji devlerinin sahip oldukları gücün de etkisiyle devletlere ve devlet adamlarına kafa tutma, seçimlere doğrudan ya da dolaylı müdahale etme, savaşlara ve soykırım suçlarına taraf olma, dezenformasyona çanak tutma, gerçeklerin paylaşımına ve doğru bilginin yayılmasına engel olma gibi davranışlarla tüm dünyanın beka sorunu haline geldiklerini söylemekte mahzur görmüyorum.
Kullanıcı profillerini ve çevrimiçi davranışlarını yasal ve yasal olmayan yollardan rahatlıkla takip edebilen bu şirketlerin sosyal mühendislik konusunda da başarılı olduklarını biliyoruz. Böylelikle kitleleri arzu ettikleri duruma göre koyun sürüsü ya da ayaklanmacı bir güruha dönüştürebilen bu şirketlerin mevcut kullanıcılar üzerindeki etkileri teknoloji bağımlılığı ve sosyal medya okur yazarlığı konularında ciddi gelişmeler sağlanamadığı sürece artmaya devam edecektir.
Bu konuda üzerinde durulması gereken bir diğer husus ise yazılım ve donanım başta olmak üzere bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda ulusal alternatiflerin geliştirilebilmesi meselesidir. Ağ altyapısı, e-ticaret, güvenlik ve bulut bilişim başta olmak üzere uluslararası düzeyde siber tehditlere karşı küresel düzeyde teknoloji baronlarına ihtiyaç duymadan erişilebilecek sistemlerin bir an önce Birleşmiş Milletler benzeri küresel bir oluşum koordinasyonunda geliştirilmesi büyük bir önem arz ediyor. Aksi takdirde geçtiğimi aylarda tüm dünyada provasını izlediğimiz dijital kaoslar rahatlıkla dijital kıyamete dönebilecektir. Bir kez daha hatırlatmış olayım istedim…